Ausonis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ausons)
Infotaula de grup humàAusonis
Tipusètnia i poble mític Modifica el valor a Wikidata
Períodeantiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata

Els ausonis (AUSONI en llatí i Αὔσονες en grec antic) són un poble itàlic d'origen indoeuropeu que tradicionalment s'ha cregut que s'havia instal·lat a la península itàlica vers l'inici del I mil·lenni a. C.

Auruncs i ausonis[modifica]

Els grecs anomenaven els auruncs « Αὔσονες », és a dir ausonis. Els auruncs tenen el mateix origen que el poble que els romans anomenaven de manera habitual ausonis; els dos grups es degueren separar aviat i s'establiren en regions veïnes, per això els romans els diferenciaren en auruncs i ausonis. Titus Livi parla dels aurunci, prop de Suessa i dels ausonis a l'entorn de Cales.

Els ausonis de les illes Lipari[modifica]

Una llegenda recollida per l'historiador grec Diodor de Sicília esmenta la instal·lació a les illes Lipari d'un grup d'ausonis, dirigits per Liparos. Aquest grup procedia de la veïna Campània. Sabem poc sobre l'organització social d'aquests pobles. Les excavacions realitzades pels arqueòlegs Luigi Bernarbo-Brea i Madeleine Cavalier a la necròpolis situada a l'oest de l'antiga ciutat de Lipara, a la regió de Diana, mostren que una gran població va prosperar en aquests llocs entre el segle xiv i el x aC. Utilitzaven ceràmiques amb mànecs amb forma de caps de remugants, manejaven armes de bronze i realitzaven ritus funeraris col·locant els morts en posició fetal dins grans gerros de terracota.[1]

Referències[modifica]

  1. Luigi Bernarbo-Brea i Madeleine Cavalier, La stazione preistorica della contrada Diana e la necropoli protoistorica di Lipari. Meligunis-Lipara, Publicazioni del Museo Eoliano di Lipari, Flaccovio Editore, Palermo, 1960, vol. I.