Avaluació de fonts d'informació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'avaluació de fonts d'informació és el mètode que qüestiona si una font d'informació compleix unes característiques que determinen la seva qualitat, sigui de contingut o del contenidor o d'altres.[1] Ha tingut una evolució molt intensa amb el desenvolupament de la World Wide Web.[2]

Maria Pinto Molina afirma que universalment s'accepta que les característiques desitjables d'una font d'informació són: l'objectivitat (pretensió i acompliment de la veritat, implicant no tindre biaixos ni interessos que suposen conflicte d'interessos o propaganda), la integritat (capacitat de no ser manipulada per interessos aliens al de l'autor original) i la utilitat (capacitat de complir la finalitat de l'usuari).[1]

Hi ha revistes acadèmiques especialitzades en l'avaluació de fonts d'informació com la Reference Reviews,[3] Library Journal Reviews[4] i The Charleston Advisor.[5] Són utilitzades principalment per bibliotecaris.[6]

Criteris[modifica]

Per avaluar la qualitat d'una font d'informació, s'han de seguir diferents criteris. Segons Roberto Ronconi, bibliotecari documentalista, aquests serien:[7]

Exactitud[modifica]

Aquí és on podem comprovar si la informació se cita correctament, ens hem d'assegurar que l'autor d'aquesta pàgina doni alguna possibilitat de ser contactat, a quina entitat pertany el lloc web, com s'organitza i distribueix la informació, propòsit del document i un indici molt clar de la qualitat d'una font és l'ortografia, si hi ha faltes aquell lloc no serà de qualitat.

Autoritat[modifica]

L'autoria pot ser d'una persona o d'un grup. D'això és important saber si es pot contactar amb l'autor, si està clara la signatura d'aquest al document, si té algun tipus d'autoritat per parlar sobre el tema o és conegut al camp. Ens hauríem de fixar en si podem saber si la informació es veraç, si l'autor forma part d'alguna empresa que pugui modificar la seva veracitat, i verificar els objectius de l'organització.

Objectivitat[modifica]

Cal analitzar quines metes té la pàgina, si la informació és objectiva totalment o té algun interès, per això s'ha de comprovar la independència que té, si té alguna ideologia de qualsevol tipus. L'opinió de l'autor, si la informació que es dona es detallada i si la pàgina en realitat amaga publicitat.

Organització[modifica]

Una font de qualitat té un lloc web organitzat i ordenat, s'esperen títols, encapçalaments, capítols clars i concisos, que aportin una informació completa sobre el tema que s'està tractant. També s'ha de donar facilitat a l'usuari per ubicar-se a la pàgina i navegar-hi amb facilitat, això es pot fer amb mapes del lloc, si es pot identificar ràpidament la pàgina que es vol visitar i és de fàcil accés. És important la navegabilitat a l'interior de la web perquè així l'usuari pot tornar endarrere, ubicar-se, les icones i els títols han de representar el seu propòsit.

Navegabilitat[modifica]

Aquesta representa la facilitat que se li dona a l'usuari per navegar dins del lloc. Aquest punt té molta relació amb l'organització de la web, per no dir que són interdependents.

Actualitat[modifica]

És essencial que la pàgina incorpori l'aparició de noves aportacions als temes. Per identificar si això es fa, ens hem de fixar en la data d'actualització o de publicació d'un document, quan s'ha actualitzat, si al lloc s'indica la regularitat d'actualitzacions, si es pot confirmar com d'actualitzats estan i veure el nombre d'enllaços trencats.

Cobertura i contingut[modifica]

S'ha de tenir molta cautela amb l'enfocament i el tractament que se li dona a la informació. Si la pàgina encara està en construcció, hauria d'estar esmentat en algun lloc. S'arriben a cobrir tots els temes que s'esmenten a l'índex i de forma completa? Hi ha un equilibri entre imatge i text i claredat? Es presenta una informació enriquida per punts de vista professionals i d'altres investigadors? És informació rellevant i coherent amb els objectius i continguts? Si hi ha enllaços, complementen el tema? Això són alguns dels criteris que podríem tenir en compte per avaluar la cobertura d'un lloc web.

Disseny[modifica]

Encara que sembli que el disseny és una part inusual d'un lloc web, és molt important que sigui funcional. A més d'això, com més atractiu sigui millor, per això la tipografia, l'estil i els colors, han de ser els adequats i ha de ser homogeni.

Accés[modifica]

L'accés a la web ha de ser ràpid, tant el la càrrega d'imatges com a la informació, com més restriccions menys possibilitats té el portal web que la gent utilitzi la informació que ofereix.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pinto Molina, María (coord.). «Calidad y evaluación de los contenidos electrónicos». e-COMS (Electronic Content Management Skills), 2015. [Consulta: 7 abril 2016].
  2. Salvador Olivián, José Antonio; Angós Ullate, José María; Fernández Ruiz, María Jesús «Criterios para evaluar la calidad de las fuentes de información en Internet». Scire: representación y organización del conocimiento, 5, 2, 1999, pàg. 99-113. Arxivat de l'original el 2016-04-17 [Consulta: 7 abril 2016]. Arxivat 2016-04-17 a Wayback Machine.
  3. «Reference Reviews». Emerald Insight. [Consulta: 13 abril 2016].
  4. «About Library Journal Reviews». Library Journal Reviews. Arxivat de l'original el 16 de novembre 2016. [Consulta: 31 octubre 2016].
  5. «About us». The Charleston Advisor. Arxivat de l'original el 26 d’octubre 2016. [Consulta: 29 octubre 2016].
  6. Persing, Bob «Reviewing the Review Revues». Serials Review, 29, 3, setembre 2003, pàg. 237–242. DOI: 10.1016/S0098-7913(03)00054-6.
  7. Ronconi, Roberto. «Criterios para evaluar fuentes de información provenientes de Internet». E-lis: e-prints in library and information science, 2012. [Consulta: 11 maig 2018].

Enllaços externs[modifica]