Avió d'abastament

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Avió cisterna)
Un KC-10 Extender abastint un F-16.
Un F/A-18 Super Hornet fent benzina des d'un altre F/A-18F.

Un avió d'abastament[1][2] és un avió utilitzat per l'abastament en vol d'altres aeronaus.[3]

Sistemes d'abastament[modifica]

Els avions d'abastament transfereixen el carburant per una llança periscòpica o amb mànega flexible. Amb el sistema de llança, el sistema es connecta físicament a l'avió receptor i es bomba el carburant des de l'avió cisterna. El sistema Hose implica que l'avió a recarregar intercepti la mànega i maniobri fins a posar-la en el seu receptacle: un cop connectada el pilot de l'avió receptor ha d'utilitzar una bomba per aspirar el combustible. Els avions cisterna solen tenir tots dos sistemes.

L'abastiment en vol és una operació complexa però atorga avantatges tàctiques importants: increment del radi d'acció. Per aquest motiu, els avions cisterna són militarment importants, ja que incrementen l'efectivitat de combat d'altres aeronaus.

Avions d'abastament en servei en forces aèries[modifica]

La USAF fa servir el KC-135 Stratotanker i KC-10 Extender. La força aèria dels marines nord-americans opta pels KC-130 Hèrcules. L'Armada dels Estats Units utilitza una versió modificada de l'avió per guerra submarina S-3 Viking, encara que ja planeja substituir-lo pel Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Tant el Viking com el Super Hornet porten un dipòsit ejectable, de manera que una vegada que han abastit a altres avions poden deixar anar el dipòsit i actuar com avions de combat.

La força aèria russa utilitza el Ilyushin Il-78 i una versió modificada del Tupolev Tu-16.

La Royal Air Force està venent els seus veterans Bae Vickers VC10, sent reemplaçats per Airbus A310 MRTT.

La Luftwaffe utilitza una versió modificada de l'Airbus A310 modificació que combina capacitat per a missions de transport i abastament: Airbus A310 MRTT.

El Boeing 767 és la base per al futur avió d'abastament KC-767 que utilitzen la força aèria italiana, la japonesa i pròximament la Força Aèria Colombiana.

Actualment les Forces Aèries d'Espanya, Iran, Colòmbia, Brasil, Veneçuela, Xile, utilitzen aeronaus Boeing 707 com avions nodrissa .

Llista d'avions d'abastament[modifica]

Un C-5 Galaxy s'aproxima a la perxa d'un KC-135R.
Un B-2 Spirit es prepara per ser abastit per un KC-135 R.

Perxa i receptacle[modifica]

Sonda i cistella[modifica]

Un De Havilland Sea Vixen fent benzina des d'un altre De Havilland Sea Vixen mitjançant el sistema sonda i cistella, Farnborough Air Show, dècada de 1960.
Un Boeing 707 Australià re-proveint a un caça F/A-18 de l'Armada nord-americana.
Airbus A310 MRTT de la Luftwaffe a punt per re-proveir a dues aeronaus, Paris Air Show 2007.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Avió d'abastament
  1. «Avió d'abastament». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «El Congrés autoritza prorrogar dos mesos la presència militar espanyola a Líbia». CCMA, 19-04-2011 [Consulta: 19 maig 2017].
  3. García de la Costa, Jorge. Aviation terminology - Terminología aeronáutica (en castellà). Díaz de Santos, 2003. ISBN 84-7978-579-9 [Consulta: 12 març 2016].