Vés al contingut

Azul (joc)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula jocAzul
Tipusjoc de taula Modifica el valor a Wikidata
DissenyadorMichael Kiesling Modifica el valor a Wikidata
EditorNext Move (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Data de creació2017 Modifica el valor a Wikidata
PremisSpiel des Jahres, Deutscher Spiele Preis, MinD-Spielepreis i As d'Or Modifica el valor a Wikidata
NominacionsSpiel des Jahres i As d'Or Modifica el valor a Wikidata
Nombre mínim de jugadors2 Modifica el valor a Wikidata
Nombre màxim de jugadors4 Modifica el valor a Wikidata
Gènerejoc de fitxes Modifica el valor a Wikidata
Més informació
BoardGameGeek230802 Modifica el valor a Wikidata

Azul és el nom d'un joc de tauler de 2017 dissenyat per Michael Kiesling de gran popularitat per les seves regles assequibles,[1] la rapidesa de cada partida i l'estratègia involucrada.

Regles[modifica]

Cada jugador ha de col·locar peces que imiten rajoles de ceràmica portuguesa en un tauler quadrat de manera que no es repeteixi el mateix dibuix ni en vertical ni en horitzontal. Per a fer-ho ha d'agafar-les del tauler central amb la condició que sempre s'han d'agafar totes les peces del mateix patró que estiguin al mateix lloc (cercles o buit d'aquest tauler) i que les fitxes que no es puguin col·locar restaran puntuació. Per poder passar les fitxes al taules quadrat personal cal un nombre creixent de fitxes, de forma que es crea una competició entre els jugadors per obtenir determinats dibuixos. La puntuació depèn de quantes fitxes estiguin en contacte a cada ronda i al final se sumen punts si s'aconsegueixen crear colors, files o columnes completes al tauler central.

Premis[modifica]

El joc ha rebut nombrosos guardons, entre els quals destaquen:

Versions[modifica]

El tauler de cada jugador compta amb dues versions (una estampada i una sense colors de base) al joc principal. L'èxit del joc ha propiciat el llançament d'altres jocs amb el mateix mecanisme bàsic. En la versió del Pavelló d'estiu a un nou tauler s'afegeixen peces que poden canviar el seu patró en determinades circumstàncies. En la versió Sintra, s'ha de completar un vitrall i apart de les peces de diferents colors existeix una fitxa que impedeix col·locar patrons i que modifica les jugades dels adversaris. La versió Jardí de la Reina compta amb peces més complexes, que es poden combinar segons diverses característiques per formar les files i columnes.

Referències[modifica]

  1. Perling, Anna «The best begginner board for adults». Wirecutter. The New York Times, 2019 [Consulta: 9 juliol 2022].
  2. «Azul fue elegido como el Mejor Juego de Mesa del 2018» (en castellà), 2018. [Consulta: 25 març 2023].