Bai Bureh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBai Bureh

Única fotografia de la que se'n té coneixement on aparegui Bai Bureh Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 febrer 1840 Modifica el valor a Wikidata
Kasseh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort24 agost 1908 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Kasseh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióguerrer Modifica el valor a Wikidata

Bai Bureh (1840-1908) fou un estratega militar de Sierra Leone que va liderar l'aixecament dels Tenme contra els britànics el 1898.

Fill d'un important cap guerrer dels Loko i una dona dels Tenme, fou enviat de jove a Gbendembu, una escola d'entrenament militar. Allà es va guanyar el malnom de "Kebalai", traduït com "el que mai te la cistella plena" o "el que mai es cansa de la guerra".

Es va convertir en un famós líder militar durant les dècades de 1860 i 1870 ajudant al cap dels Soso durant una Gihad per establir les pràctiques islàmiques a la regió.

El 1886 fou coronat amb el títol honorífic de "Bai Bureh" i es va convertir en el rei de Kasseh. Va guanyar reconeixement cosa que va preocupar a la administració britànica a Freetown.

Quan els britànics van establir el protectorat el 1896, ràpidament van emetre una ordre de captura contra Bai Bureh, per por a que fomentés la resistència en contra del nou "impost a les cabanyes". Tot i això els britànics no van aconseguir capturar-lo i així va començar una guerra de 10 mesos on Bai Bureh va organitzar guerrilles a gran escala format per guerrers dels Tenme, els Soso, els Loko i els Limba. Durant els primers quatre mesos van tenir molta superioritat estratègica sobre els soldats britànics.

Fou capturat l'11 de novembre de 1898 i enviat a Freetown. Va ser enviat a l'exili fins al 1905 a la colònia de Costa d'Or (actual Ghana). Entre el 1905 i el 1908 va poder tornar, sent el cap de Kasseh. El 1908 va morir.

La seva efígie figura actualment en les figures de bitllets de 1.000 leones.

Referències[modifica]