Bakar de Kartli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBakar de Kartli

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 abril 1699 Modifica el valor a Wikidata
Mort1r febrer 1750 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaDonskoy Monastery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatImperi Rus Modifica el valor a Wikidata
Rang militartinent general Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAnna Eristova (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsPrince Alexander of Kartli (en) Tradueix, Levan Gruzinsky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesVakhtang VI de Kartli Modifica el valor a Wikidata  i Rusudan of Circassia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansTamar II of Kartli (en) Tradueix, Princess Ana of Kartli (en) Tradueix, Vakhushti of Kartli (en) Tradueix, Prince George of Kartli (en) Tradueix i Prince Paata of Kartli (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Bakar de Kartli fou príncep de Kartli i general persa, fill gran de Vakhtang VI de Kartli (Imerètia 11 de juny de 1699 o 7 d'abril de 1700 - Moscou 1 de febrer de 1750).

Fou nomenat rei de Kartli com a lloctinent del seu pare el 17 de setembre de 1716 i va exercir fins a l'agost de 1719 quan el seu pare va poder prendre possessió per segona vegada del tron. El xa li va concedir el títol de príncep de Geòrgia, una corona, espasa i insígnia d'or i robes d'honor (1 d'agost de 1717). Va abraçar l'islam (de manera nominal) i va rebre el títol de Shah Nawaz Khan (1 d'agost de 1717). Al mateix temps (1716-1719) fou comandant en cap de les forces perses a l'Azerbadijan i governador de la província.

Després del 1719 va exercir algunes funcions fins al 1722 en què fou nomenat cap del cos imperial de patges. El 1723 els otomans van envair Geòrgia i Vakhtang i Bakar es van retirar de Tblisi (maig). Iesse, el germà de Vakhtang, ara aliat als turcs i amb l'ajut també de mercenaris lesguians, va ser proclamat rei i Vakhtang va fugir a Ratxa. Bakar es va sotmetre als otomans, i fou perdonat pel sultà sent nomenat governador de Kartli a les ordes de Iesse, i amb el títol d'Ibrahim Paixà. Pel tractat de Constantinoble de 12 de juliol de 1724 Rússia va reconèixer la sobirania turca sobre el nord-oest de Pèrsia i Geòrgia oriental. Llavors Vakhtang i Bakar van marxar a Rússia amb la seva família i 1200 fidels, el 15 de juliol de 1724, per demanar ajuda per alliberar el país, ajuda que no van obtenir.

Va servir a l'exèrcit rus com a tinent general d'artilleria rebent diverses ordes i condecoracions.

Es va casar amb Ana [Anna Georgievna] (+ 1779), filla del príncep Jordi Sidamoni, eristahvi d'Aragvi. Va morir a Moscou l'1 de febrer de 1750 i va deixar quatre fills (i una filla).



Precedit per:
Vakhtang VI
Rei de Kartli
1716-1719
Succeït per:
Vakhtang VI

Referències[modifica]

Assiatiani, Nodar; Bendianachvili, Alexandre. Histoire de la Géorgie. París: Harmattan, 1997. ISBN 2-7384-6186-7. 


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bakar de Kartli