Banc (geografia)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Palmeres als bancs del Nil.

En geografia, un banc de sorra en general es refereix a la terra al costat d'un cos d'aigua. Diverses estructures es denominen bancs en diferents camps de la geografia. En la limnologia, que és l'estudi dels ecosistemes aquàtics continentals (llacs, llacunes, rius, tolles,mars i estuaris), les interaccions entre els organismes aquàtics i el seu ambient, que determinen la seva distribució i abundància en aquests ecosistemes. Els bancs són de particular interès en la geografia fluvial, que estudia els processos associats als rius, els rierols, els dipòsits i els accidents geogràfics creats per ells. El litoral de llacunes, pantans, estuaris, embassaments o llacs són també d'interès de la limnologia, i es denominen de vegades bancs. El grau d'aquests bancs o les costes pot variar des de la vertical fins a un pendent poc profund.

En ecologia d'aigua dolça, els bancs són d'interès com la ubicació hàbitats de ribera . Zones riberenques ocorren al llarg de les terres altes i les terres baixes del riu i rierols. L'ecologia al voltant i depenent d'una maresma, pantà o aiguamoll, de vegades anomenat banc, s'estudia així mateix en l'ecologia d'aigua dolça.

Els bancs també són d'interès en la navegació, on el terme pot referir-se o bé a una illa de barrera o un altiplà submergit. Una illa de barrera és una illa llarga i estreta composta de sorra i que forma una barrera entre una illa llacuna o mar i l'oceà. Un altiplà submergit és una elevació relativament plana rematada del fons del mar a poca profunditat (en general menys de 200), en general en la plataforma continental o prop d'una illa.

Vegeu també[modifica]