Bangali

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaBangali
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativadivisió de Rajshahi (Bangladesh) Modifica el valor a Wikidata
Final
LocalitzacióRiu Jamuna Modifica el valor a Wikidata
Map
 24° 51′ N, 89° 34′ E / 24.85°N,89.57°E / 24.85; 89.57
Conca hidrogràficaConca del Ganges Modifica el valor a Wikidata
Mapa

El Bangali és un riu del nord de Bangladesh.[1]

El nom li fou donat probablement pels moviments antibritànics que es van establir a la seva vora, especialment la revolta de Fakir-Sanyasi centrada al districte de Bogra i a Rangpur, per la qual cosa els britànics l'haurien anomenat el riu dels Bangali (dels bengalís).

El seu curs superior és el riu Ghaghat al districte de Rangpur.[2] Conneta amb el riu Jamuna a l'est i via el Katakhali amb el Karatoa e l'oest.[2] Continua cap al migdia on rep el Belai, un efluent del Brahmaputra. Més avall s'escindeix, el braç a ponent rep el nom Halhalia, el del llevant manté el nom Bangali. Més avall a l'oest de Dhunot rep les aigües del Halhalia i prop de Khanpur les del Bogra Karatoa. Des d'aquest punt es diu Phuljhor.[2]

La Gaseta del Districte de Bogra dona més detalls: després de córrer al sud a Juriacha es divideix en dues branques, l'occidental o Hal-Halia que passa per Bogra, Sherpur i Dhunat Upazila; i l'oriental que porten el nom de Bangali; les dues branques es reuneixen i agafen el nom de Fuljhur, i segueix fins a Kachari Kallyani on agafa el nom de Khanpur Mohona que desaigua al Karatoa[3] Actualment desaigua al Jamuna. Segons l'Imperial Gazetteer, rep les aigües del riu Manas i poc després desaigua al riu Hal-Halia que posteriorment s'uneix al Phuljhor o Fuljhur.

Referències[modifica]

  1. Hunter, Sir William Wilson. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Londres: Trübner & co., 1885. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Rashid, Haroun Er. «Bangali». A: Geography Of Bangladesh (en anglès). Routledge, 2019. ISBN 978-0-429-72705-4. 
  3. Chowdhury, Masud Hasan. «Bangali River». A: Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh. 2a edició. Asiatic Society of Bangladesh, 2012. 

Bibliografia[modifica]