Barba de Júpiter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBarba de Júpiter
Anthyllis barba-jovis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuLoteae
GènereAnthyllis
EspècieAnthyllis barba-jovis Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Nomenclatura
Sinònims
  • Anthyllis barva-jovis L.[1]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La barba de Júpiter (Anthyllis barba-jovis),[2] és una espècie de planta amb flors de la família de les fabàcies que es distribueix pel sud d'Europa i el nord d'Àfrica.[3] És un arbust que es troba en garrigues, penyals litorals i a zones exposades a la humitat marina.

Addicionalment pot rebre el nom de barbajovis.[2]

Descripció[modifica]

La barba de Júpiter és un arbust perenne que arriba de manera freqüent a un metre d'altura i pot atènyer 1,50 metres. Les seves branques són erectes. Les fulles, alternades, són compostes, dividides en nombrosos folíols estrets i allargats. L'anvers és verd mentre que el revers és blanquinós. Les flors són hermafrodites, de color groc s'agrupen en en inflorescències al final de les branques i esdevenen marrons a mesura que envelleixen. La floració és a la primavera. La pol·linització i la dispersió de les llavors es fa amb la col·laboració dels insectes.

Distribució[modifica]

És una planta nativa de la Mediterrània Occidental, tot i que manca a les Balears i al Marroc, fins a la costa oriental de l'Adriàtic. Ha estat introduïda a Líbia i a Austràlia Meridional.[3][4]

Cultiu[modifica]

És molt recomanable plantar-la en terrenys recuperables a prop del mar, ja que tolera bé la presència de salinitat al sòl igual que una relativa sequera i un clima càlid. A nivell de jardineria doncs és una planta que necessita pocs requeriments i necessitats; tampoc regs suplementaris ni sòls fertilitzats.


Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Anthyllis barba-jovis» a EOL. Data consulta: 06 de març de 2014.
  2. 2,0 2,1 «Anthyllis barba-jovis». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 23 abril 2022].
  3. 3,0 3,1 «Anthyllis barba-jovis» (en anglès). Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 23 abril 2022].
  4. «Anthyllis barba-jovis». Carex Vivers. [Consulta: 28 desembre 2020].