Barca de Ra
La barca de Ra, segons la mitologia egípcia, era una de les dues barques solars que feia servir el déu Ra per a viatjar de dia o de nit.
Ra es transporta en una barca pel cicle perpetu de l'eixida del sol cada matí per l'est i la posta cap a l'oest. Després desapareix en el regne dels morts, la Duat. Ra emprava la barca del matí, anomenada Mandyet, i la barca de la nit, Mesektet.[1]
Una llegenda explica que, cada dia, Ra naixia i feia un viatge pel cel. Es creia que Ra viatjava amb la barca Manjet o Barca de milions d'anys. En aquest viatge diari l'acompanyava una tripulació de molts déus. La Manjet navegava per les dotze províncies, que representaven les dotze hores de llum. A la fi del dia, es creia que Ra moria i emprenia un viatge nocturn. En aquest viatge se'n deia Auf, que significa 'cadàver'. Ra navegava amb un vaixell anomenat Mesektet o barca nocturna en el seu viatge per les dotze hores de foscor.
- Barca Mandyet o barca de milions d'anys:
Ra encetava la jornada a la barca Mandyet, acompanyat d'altres déus, i recorria les dotze províncies que representaven les dotze hores del dia abans de començar el seu viatge subterrani.
- Barca Mesektet:
Ra iniciava el seu periple subterrani a la barca Mesektet, i travessava les dotze hores de la nit abans de renàixer al matí. En aquest viatge se'n deia Auf, que significa 'cadàver'.[2] En el regne dels morts (la nit), s'havia d'enfrontar amb les forces del caos, entre les quals el representant més poderós era la serp Apofis. A la barca l'acompanyen altres divinitats que, com ara Set, l'ajuden a lluitar contra el caos.
Apareix, entre altres fonts, en el Llibre dels morts, en el capítol 101: "Fórmula per a protegir la barca de Ra", o en el capítol 136b: "Fórmula de navegació a la gran barca de Ra per a travessar el cercle de la flama".
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]- ↑ Dilwyn Jones, Boats, University of Texas Press 1995, ISBN 0-292-74039-5, p. 35.
- ↑ Mark Miller. «Archaeologists Discover a Resting Place for an Ancient Egyptian Sacred Boat» (en anglés). Ancient Origins, 14-04-2016. [Consulta: 25 novembre 2023].
Bibliografia
[modifica]- Elisa Castel. Egipto. Signos y símbolos de lo sagrado (en espanyol). Madrid: Aldebarán, 1999. ISBN 84-88676-76-X.