Basilides (endeví)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Basílides)
Infotaula de personaBasilides
Biografia
Naixementsegle I Modifica el valor a Wikidata
Egipte (Antiga Roma) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot, endeví Modifica el valor a Wikidata

Basílides (en grec antic: Βασιλίδης) fou un sacerdot i endeví egipci que va trobar-se dues vegades amb Vespasià poc abans que aquest fos emperador.

Tàcit diu que, quan Vespasià estava fent un sacrifici al Mont Carmel, el sacerdot Basílides, després de mirar les entranyes atentament, li va predir «una gran casa, uns extensos territoris i molts homes». Va tenir, també segons Tàcit, un altre encontre amb Vespasià, aquesta vegada a Egipte. Vespasià va entrar a visitar el Serapèon d'Alexandria, i quan era a dins completament sol, li va semblar veure Basílides darrere seu, i Suetoni diu que va oferir a Vespasià garlandes de flors i pastissos, com era tradició. Immediatament va demanar als sacerdots del temple si havien vist Basílides, i va enviar uns soldats a escorcollar l'edifici, però van trobar Basílides a 80 milles del Serapèon. Això es va interpretar com una visió divina i com un oracle favorable, perquè el nom de Basílides deriva del grec basileus (Βασιλεύς), que vol dir 'rei'.

Alguns autors creuen que el sacerdot del Mont Carmel i el del Serapèon eren personatges diferents.[1]

Referències[modifica]

  1. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 91-92. ISBN 8481641618.