Bastió de sastres de Cluj-Napoca

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Bastió de sastres de Cluj-Napoca
Imatge
Dades
TipusEstructura arquitectònica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCluj-Napoca (Romania) i Província de Cluj (Romania) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióStr. Baba Novac 35, municipiul Cluj-Napoca Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 46′ 05″ N, 23° 35′ 50″ E / 46.7681°N,23.5972°E / 46.7681; 23.5972
Patrimoni nacional de Romania
IdentificadorCJ-II-m-A-07271

Bastió de sastres (en hongarès Bethlen bástyája, o bé Szabók bástyája; traduït com a "Bastió de Bethlen" o "Bastió de sastres") és una de les poques torres de fortificació que formaven part de la Fortalesa Vella de Cluj i que s'ha conservat intacta fins als nostres dies. Va ser finançat pel gremi de sastres de Cluj.[1] Cada bastió (torre) del mur de defensa medieval era finançat per un altre gremi (sastres, sabaters, fabricants de cinturons, funerals, terrissaires, rotadors, saboners, fusters, paletes, etc.).

La història del bastió[modifica]

El baluard representa l'angle sud-est de la fortalesa medieval construïda des del segle xv (ja s'esmenta el 1475). Entre 1627-1629, durant el regnat del príncep Gabriel Bethlen, el bastió va ser reconstruït, assolint la seva forma actual.[2] Està construït amb pedra cisellada, les parets massives encara conserven els camps de tir. Al nord, es conserva un altre tros del mur de pedra i el camí de guàrdia de la paret.

Va rebre el nom del gremi de sastrers de Cluj que la mantenia i a més a més tenia l'obligació de custodiar la ciutat en aquell moment, essent l'únic bastió de l'antiga fortalesa que s'ha conservat completament.

Després de la batalla de Mirăslău, Baba Novac i el sacerdot Saski van ser capturats, torturats i executats a la ciutat de Cluj pels nobles transsilvans. Prop del baluard va quedar exposat, el 1601, el cos empalat de Baba Novac, general de Mihai Viteazul.[3] El 1975 es va erigir una estàtua en record de Baba Novac, obra de l'escultor Virgil Fulicea.

El bastió avui[modifica]

El bastió va ser restaurat el 1924 i convertit en museu per la Comissió de Monuments Històrics. Una altra restauració va tenir lloc el 1959. Durant el 2007-2009, després de dues dècades d'abandó, el bastió es va restaurar de nou i actualment acull el Centre de Cultura Urbana, que inclou una sala de conferències i espais d'exposició.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • ***, Cluj-Napoca - Ghid, Editura Sedona, 2002
  • ***, Cluj-Napoca - Claudiopolis, Noi Media Print, București, 2004
  • Bodea, Gheorghe - Clujul vechi și nou, Cluj-Napoca, 2002
  • Lukacs, Jozsef - Povestea „orașului-comoară”, Editura Biblioteca Apostrof, Cluj-Napoca, 2005

Enllaços externs[modifica]