Bel·ló de Carcassona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bel·ló)
Infotaula de personaBel·ló de Carcassona
Biografia
Naixementc. 770 Modifica el valor a Wikidata
Conflent Modifica el valor a Wikidata
Mort812 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (41/42 anys)
Carcassona Modifica el valor a Wikidata
Comte de Carcassona
800 – 812
← cap valor – Guisclafred de Carcassona →
Comte d'Urgell
800 – 812
Comte de Cerdanya
800 – 812
Comte d'Osona
800 – 812
Comte de Rosselló
800 – 812
Comte de Besalú
800 – 812 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCarlemany Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
FillsSunyer I d'Empúries, Sunifred I d'Urgell-Cerdanya, Guisclafred de Carcassona, Oliba I de Carcassona, Ermessenda Modifica el valor a Wikidata

Bel·ló I de Carcassona (? - ca. 810) fou comte de Carcassona (ca. 790 - 810).

Bel·ló probablement era un magnat del Conflent lleial als carolingis i és el primer comte de Carcassona conegut. Es considera que Bel·ló de Carcassona és l'ancestre de la casa comtal de Barcelona, ja que es creu que era l'avi de Guifré el Pilós.

L'existència de Bel·ló (o també "Dellon") com a primer comte de Carcassona apareix documentada a l'era moderna en cròniques d'Occitània des del segle xviii, particularment a la Histoire générale de Languedoc dels monjos benedictins Claude Devic (o de Vic) i Jean-Joseph Vaissette.[1] Citant aquesta font, així com uns diplomes amb data posterior a 778, també és esmentat a la Histoire du comté et de la vicomté de Carcassonne de Jean Pierre Cros-Mayrevieille (1846).[2] Segons aquest autor, el recent creat comtat de Carcassona estava sota l'autoritat immediata del rei d'Aquitània.

Núpcies i descendents[modifica]

Es va casar l'any 805 amb Nimilda. Van ser fills seus:

És discutit que fos pare de:

Notes[modifica]

  1. Obra publicada de forma definitiva sota la direcció de M.E. Delanier i anotada per M.E. Mabille i M.E. Bary a Tolosa de Llenguadoc per l'editorial Privat (1872-75). (Es pot consultar parcialment a archive.org.)
  2. Cros-Mayrevieille, Histoire du comté et de la vicomté de Carcassonne, Volum I, pp. 130 i 145. (Es pot consultar a Google Books)
  3. Segons Ramon D'Abadal, Sunifred era fill de Bel·ló (veg. D'Abadal, Els primers comtes catalans, p. 19.), mentre que altres historiadors pensen que era el seu gendre (com ara, el montpellerí Tastu i altres historiadors occitans, Pierre Ponsich (a "Wifred le Velu et ses frères", article publicat a IBIX, n. 1, setembre de 2000, pp. 55-86) i Archibald Lewis (a The Development of Southern French and Catalan Society, 718-1050, Cap. 6, nota 9), i fins i tot el mateix D'Abadal als seus primers estudis sobre el tema. En aquest cas, seria probablement fill de Borrell I d'Osona i s'hauria casat amb Ermessenda, filla de Bel·ló (tal com ho descriu Miquel Coll i Alentorn a Guifré el Pilós en la historiografia i en la llegenda, p. 108. Aquest text es pot consultar com a Vista limitada a Google Books).
  4. Segons P. Ponsich, Sunyer seria membre d'una altra família goda de la regió i no tindria cap parentiu amb Sunifred ni amb Bel·ló. Veg. Josep M. Salrach, Catalunya a la fi del primer mil·lenni, Pagès Editors, Lleida, 2004, p. 124.


Precedit per:
'Nou títol'
Comte de Carcassona
?–810
Succeït per:
Guisclafred