Benet d'Albalat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaBenet d'Albalat
Biografia
Naixement Tarragona
Modifica les dades a Wikidata
Entrada triomfal del rei Jaume I a la ciutat de València, quadre de 1884 del pintor Fernando Richart Montesinos. Benet d'Albalat subjecta les regnes del cavall del rei.
Escut de Benet d'Albalat

Benet d'Albalat, noble i cavaller de Tarragona al servei de Jaume el Conqueridor. Capità de les tropes en la conquesta de la ciutat de València (1238).[1][2][3] Germà de Pere d'Albalat i d'Andreu d'Albalat.

Troba XXIII de Mossèn Febrer[2][modifica]

Era en Tarragona Benet d'Albalat

Home poderós: Vinguè ab son germà,

Que era lo Archébisbe de aquella Ciutat,

Gobernant la gent (que aqueste Prelat

Pagaba á ses costes) com son Capità

Una Ala daurada portaba en lo escut

Sobre camp de blau. De llur ascendencia

E sa bona sanch, vos teniu sabut,

Dels Comptes de Urgell gran part li ha cabut:

Son germà menor Bisbe es de Valencia,

E alli se ha restat ab gran convenencia.


Referències[modifica]

  1. Piferrer, Francisco. Nobiliario de los reinos y señorios de España (revisado por A. Rujula y Busel) Editor: Antonio Rújula y Busel, Madrid, 1857. 2a. ed. Tom I, pàg. 47, llinatge 121. (castellà)
  2. 2,0 2,1 Febrer, Jaume. Trobes de Mosen Jaume Febrér, caballer, en que tracta dels llinatges de la conquista de la ciutat de Valencia e son regne: dedicades al serenisim Princep Don Pere fill é succesor del Rey Don Jaume el conquistador Imp. del Diari, València, 1796. Pàg. 24, troba 23.
  3. Castañeda, Vicente. Cartas eruditas de fray Luis Galiana, y de otros autores, recopiladas por el mismo. Boletín de la Real Academia de la Historia. Editor: 'Tipografía de la Revista de Arch., Bibliot. y Museos', Madrid, agost-octubre, 1924. Volum LXXXV, quaderns II, III i IV. Carta XXVII del Lr. Teixidor a Fr. Luis Galiana. Abril 22 de 1764. Pàg. 275. (castellà)

Enllaços externs[modifica]

  • Albalat.cat: Genealogia i onomàstica. Estudi historicofilològic i fitonímic del mot comú albalat. Estudi antroponímic i toponímic del mot propi Albalat. Recerca de l'origen i l'expansió del llinatge Albalat en els territoris d'ençà mar de l'antiga Corona d'Aragó.