Bimetall

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El terme bimetàl·lic es refereix a un objecte que està compost per dos o més metalls acoblats junts. En comptes de ser una barreja de dos o més metalls, com en el cas d'un aliatge, els objectes bimetàl·lics consisteixen en capes de diversos metalls. Trimetall i tetrametall es refereixen a objectes integrats per tres i quatre metalls separats respectivament.

Els termòstats bimetàl·lics, tant a tires com en discos, que converteixen un canvi de temperatura en un moviment mecànic, són els objectes bimetàl·lics més coneguts a causa del seu nom.

Estan compostos per dues capes de metalls amb diferents coeficients tèrmics d'expansió, de manera que en variar la temperatura tendeix a flexionar cap al costat de menor coeficient d'expansió.

Aquesta disposició és utilitzada en disjuntors de corrent, on el corrent que circula pel mateix bimetall l'escalfa i fa que s'obri al circuit limitant el corrent màxim. No obstant això, hi ha altres objectes bimetàl·lics comuns, com ara llaunes cobertes d'acer. Per disminuir el cost i evitar que la gent les fongui pel seu metall, les monedes es componen sovint d'un metall barat cobert amb un metall més costós.

Un tipus comú d'objecte trimetàl·lic (abans de la llauna d'alumini pur) era una llauna estanyada d'acer amb una tapa d'alumini. La fabricació de la tapa amb alumini permetre que fos llevada a mà en comptes d'usar un obrellaunes, però aquests envasos van resultar difícils de reciclar per la seva barreja de metalls.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bimetall Modifica l'enllaç a Wikidata