Bo-taoshi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportBo-taoshi
Dos equips lluitant per la possessió del pal Modifica el valor a Wikidata
Tipusesport Modifica el valor a Wikidata

El bo-taoshi (棒倒し , bō-taoshi?, "tombar el pal"), és un joc de l'estil de captura la bandera, que es juga el dia de l'esport a les escoles japoneses. El joc, jugat tradicionalment pels cadets de l'Acadèmia Nacional de Defensa en el seu aniversari, és famós per la quantitat de jugadors, que arriba a les 150 persones, en el qual cada equip lluita pel control del pal dels contraris[1] Cada equip es divideix en dos grups de 75 atacants i 75 defensors. Els defensors comencen amb una orientació defensiva respecte el seu pal, mentre que els atacants prenen posició a una certa distància del pal de l'altre equip. Un equip perd si el seu pal és tombat a menys de 30° de l'horitzontal (el pal comença estant perpendicular, a 90°). Fins un canvi de regles el 1973, el pal només s'havia de tombar fins a 45°.

Regles i posicions dels jugadors[modifica]

L' Acadèmia de Defensa Nacional del Japó defineix les regles i les posicions de la següent manera:[2][3]

Regles[modifica]

  • Un partit dura dos minuts.
  • Un equip perd quan el seu pal s'inclina a un angle de 30°. En aquest cas, un àrbitre ho indica amb una bandera i després declara l'equip guanyador.
  • Si no s'aconsegueix tombar el pal de cap dels equips en el temps del partit, el guanyador quedarà per decidir i el partit es repetirà.
  • Un equip està format per 150 jugadors, dividits en atacants i defensors. Els jugadors atacants porten samarretes del color del seu equip, els defensors porten samarretes blanques.
  • Es prohibeixen els cops de puny, els cops de peu, l'estrangulament i altres conductes perilloses similars.

Posicions de defensa[modifica]

  • Genet a dalt (上乗り , uwanori?): un sol jugador assegut o aferrat a la part superior del pal.
  • Cercle (サークル , sākuru?): jugadors envoltant el pal en cercle.
  • Suport del pal (棒持ち , bō-mochi?): jugadors dins del cercle suportant la base del pal.
  • Interferència (キラー , kirā?, assassí): jugadors interferint els atacants.

Posicions ofensives[modifica]

  • Atacant (遊撃 , yūgeki?, atac): jugadors ofensius individuals.
  • Scrum (スクラム , sukuramu?): formacions de jugadors que s'enfonsen al cercle defensiu, convertint-se en trampolins per als atacants que carreguen contra el pal.
  • Càrrega (突攻 , tsukikō?, atac sobtat): jugadors que carreguen contra el pal

Referències[modifica]

  1. Furbush, James. «Bo-Taoshi: Super Happy Pole Pulldown Sport Time», 14-07-2011. Arxivat de l'original el 23 juliol 2011. [Consulta: 18 juliol 2011].
  2. «防衛大の棒倒しとは ("What is Bō-taoshi at the Academy?")». National Defense Academy of Japan. [Consulta: 19 juliol 2020].
  3. «ルール説明 ("Rule description")». National Defense Academy of Japan. Arxivat de l'original el 18 de març 2021. [Consulta: 19 juliol 2020].

Enllaços externs[modifica]

  • Bodlak, Tyler. «Obscure Sports: Bo-Taoshi» (en anglès). Arxivat de l'original el 2013-10-29. [Consulta: 19 abril 2023]. Aquest article sobre el bo-taoshi descriu les regles, els objectius i una mica de la història de l'esport.
  • «Esdeveniments anuals» (en anglès). Arxivat de l'original el 2013-01-27. [Consulta: 19 abril 2023]. Aquesta web de l'Acadèmia de Defensa Nacional del Japó conté horaris, classes, professors, activitats, tradicions i esdeveniments esportius. El Bo-taoshi es juga tradicionalment l'1 de novembre, que també és el Dia de les Forces d'Autodefensa.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bo-taoshi