Boixa rovellada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBoixa rovellada
Hydnellum ferrugineum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreThelephorales
FamíliaBankeraceae
GènereHydnellum
EspècieHydnellum ferrugineum Modifica el valor a Wikidata
P.Karst., 1879

La boixa rovellada[1] (Hydnellum ferrugineum), també conegut per bolet d'agulles rovellat,[2] és una boixa d'agulles de carn compacta, caracteritzada per la superfície del barret vellutada, sense zones concèntriques, de color bru rovell i que, quan és jove, és blanquinosa i pot exsudar gotes vermelles[1][2][3]

Morfologia[modifica]

Revers d'una boixa rovellada (Hydnellum ferrugineum) jove

Solitari o gregari, gran, de fins a 10 cm de diàmetre; en forma de tap troncocònic, més tard estés; superfície vellutada i azonada, bonyaguda; de jove blanquinosa, en madurar brunenca i, més tard, rovellada; de jove pot secretar gotes de color vermell sang.

Revers amb agulles decurrents, inicialment blanquinoses, més tard de bru rosàcies a bru vermelloses, es extrems clars.

Cama de fins a 5 cm de longitud; molt vellutada i enfeltrada; bru vermellosa a molt fosca; sol incorporar acícules de pi.

Carn zonada, bru vermellosa; d'olor i tast farinàci[1][2][3]

Hàbitat[modifica]

Boixa rovellada (Hydnellum ferrugineum) en una pineda

Molt comú, des de l'estiu a ben entrat l'hivern; des de l'estadi subalpí a la terra baixa; en el sòl de pinedes; entre la pinassa, vora pins i avet [4]

Comentaris[modifica]

Carn + KOH: bru oliva (en seccions fines de carn)

És molt semblant la boixa de sang (Hydnellum peckii) que creix en els mateixos hàbitats, però que és de carn inodora o gairebé inodora i molt picant.

Comestibilitat[modifica]

No és comestible[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. I, p:137. El Papiol: efadós, 2021. ISBN 978-84-18243-12-7. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  3. 3,0 3,1 Laessøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of temperate Europe. Princeton Oxford: Princeton University Press, 2019. ISBN 978-0-691-18037-3. 
  4. Llistosella, Jaume. «Mòdul Fongs. Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona.», 2013.