Borm blau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBorm blau
Rhizostoma pulmo Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumCnidaria
ClasseScyphozoa
OrdreRhizostomeae
FamíliaRhizostomatidae
GènereRhizostoma
EspècieRhizostoma pulmo Modifica el valor a Wikidata
Macri, 1778

El borm blau[1] (Rhizostoma pulmó) és una espècie de medusa de la classe dels escifozous de l'ordre dels rizòstoms. És present als Països Catalans. És de color blanquinós i té unes línies liles a la part més baixa de la umbrela. Es caracteritza especialment per no tenir tentacles i tenir els braços orals molt llargs.

És una de les meduses freqüents al litoral català.

Descripció[modifica]

La umbrella, la part superior amb forma de paraigua, és de color blau violàcia, amb una banda de color violeta en la vora. Posseeix vuit tentacles composts per nombrosos lòbuls petits, apèndixs sensorials i cèl·lules urticants que provoquen una picor lleu en mantenir contacte amb els braços de la medusa; la zona afectada per la picada no ha de tocar-se.

Quan mirem les meduses per fora només veiem la umbrela i els tentacles. La umbrela té la funció de protegir l'estòmac de la medusa, que està en el seu interior. Els tentacles tenen dues funcions: ajuden a capturar les preses i també serveixen com a defensa. Ja que els tentacles estan coberts de cèl·lules urticants i quan et "piquen" t'injecten una substància urticant que provoca dolor.

Dins de la umbrela hi ha diverses capes de pell i finalment, l'estómac. Aquestes capes es diuen: ectoderma, que és la més superficial; mesoglea, que va després de l'ectodermo i és la més gruixuda i l'endodermo que és la capa de pell més profunda. Després de l'endodermo hi ha l'estómac de la medusa que és bastant petit i simple.

Sota situacions d'estrès pot arribar a segregar una gelatina que també conté cèl·lules urticants, sent capaç per tant de produir picor tot i que no hagi entrat en contacte directe amb la pell.[2]

Hàbitat[modifica]

Pelàgic, des del nord d'Europa fins al mar Mediterrani. Viu a la zona pelàgica, que és la zona d'aigües marines més lluny de la costa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Borm blau
  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 28 febrer 2020].
  2. «Les altes temperatures fan que augmenti la presència de meduses al litoral català». 324, 13-08-2018 [Consulta: 14 agost 2018].