Bruguera I

Infotaula de geografia físicaBruguera I
Localització
PaísCatalunya
ComarcaGironès
MunicipiCassà de la Selva
Map
 41° 51′ 35″ N, 2° 54′ 22″ E / 41.859731°N,2.90604°E / 41.859731; 2.90604
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

Bruguera I és un jaciment arqueològic a la zona de la Bruguera Alta, al municipi de Cassà de la Selva. El jaciment es troba als camps de conreu en la zona de la Bruguera Alta, en un petit turó a prop del Torrent Verneda, des d'on es dominen les planes de Cassà i Llagostera. Va ser descobert i prospectat per Josep Planella, membre del Museu Arqueològic de Llagostera. S'hi han recollit 149 peces lítiques, moltes d'elles fortament patinades. Predomina com a matèria primera el sílex. S'han reconegut tipològicament 45 tipus primaris distribuïts en 40 útils, entre els quals destaquen:

  • 2 raspadors carenats de morro ogival.
  • 19 burins, la majoria amb retoc de parada (indicador cronològic típic de l'aurinyacià evolucionat).
  • 3 raspadors frontals que només apareixen en percentatges elevats durant el gravetià.

Hi ha un grup de materials que poden considerar-se com intrusions per la tipologia i tipus de pàtina: una destral polida, un fragment proximal de lamineta amb retoc pla bilateral, un triangle... Aquests formen un conjunt força homogeni que podria relacionar-se amb el material ceràmic aparegut al jaciment veí de Bruguera. N. Soler considera el conjunt com un jaciment aurinyacià comparable al de Cal Coix (Maçanet de la Selva), probablement posterior a l'aurinyacià evolucionat de l'Arbreda i d'altres jaciments de Llagostera com Can Crispins. Així, Bruguera I i Cal Coix serien els dos únics exponents d'aquest període a Catalunya.

Inicialment, el material de Bruguera i Bruguera I era recollit conjuntament, com si es tractés d'un sol jaciment. Però s'observà que el material podia correspondre a dos grups diferenciats, de manera que se separà en els dos camps que ocupen la zona de la Bruguera Alta.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Pere Cantón Playà. "Les comarques Gironines: Del Paleolític als Visigots". Diputació de Girona, Associació Arqueològica de Girona. 2001
  • Extranet eGIPCI.Generalitat de Catalunya