Brut (cognom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Brut (en llatí Brutus) va ser el nom d'una família plebea de la gens Júnia.

El primer suposat personatge rellevant que va portar aquest nom va ser el cònsol Luci Juni Brut, però que els Brutus siguin descendents d'ell és una cosa discutida per molts autors, ja que el cònsol era patrici i la seva nissaga es va extingir amb la seva mort doncs només tenia dos fills que van ser executats per ordre d'ell mateix. Posidoni això no obstant, diu que hi havia un tercer fill, que era infant quant els seus germans van ser executats, i que la branca plebea descendeix d'aquest fill, però aquesta versió no té una gran credibilitat.

El sobrenom Brut s'hauria donat al primer cònsol perquè es va fingir idiota per salvar-se del darrer Tarquini, i Brutus seria equivalent a idiota, però Pescenni Fest (Festus) li dona un altre significat. Sembla que el nom en llatí antic era sinònim de Gravis, i podria ser similar a Severus, o podria també ser equivalent a esclau o esclau revoltat (i suposadament derivaria el seu nom el poble dels brucis, llatí brutii).[1]

Brutus cèlebres[modifica]

Alguns personatges que van portar el cognom o sobrenom Brut van ser:

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Londres: Walton and Maberly, 1841, p. 507.