Buata
La buata[1] és un material tèxtil no teixit, fabricat amb filaments de cotó que s'usa principalment com a farciment[2] i aïllant tèrmic.[3] És extremadament inflamable, i cal tenir-ho en compte en un cas d'incendi.[4]
La buata a través del temps
[modifica]Durant el segle xix, es deia buata a un producte natural extret de l' Asclepias syriaca. Aquest producte era extret de les masses sedoses que conté el fruit d'aquesta planta. Era emprat per fer matalassos, coixins per a sofàs, lliteres per descansar i també per encoixinar vestits.[5]
Quan el cotó va arribar a ser comú a Europa, es va buscar donar-li una forma convenient i substituir la panotxa sedosa d'aquest fruit que era d'un preu molt elevat. Els esforços realitzats van donar primer origen a productes informes, després a una nova indústria ia productes perfeccionats.
Procés de producció
[modifica]Per obtenir el cotó per encoixinat, es pela el cotó en branca, després d'haver obert i dividit copejant-lo. Es copeja de nou, es carda dues vegades, es posa en planxes quadrades, es feltre a fent-li experimentar una operació perquè s'estimés; s'encolen les parts superiors, es fa assecar i així es lliura al comerç.
Utilitat
[modifica]Aquest producte, que és cotó en fulles cardades i encolades, es consumeix en gran quantitat, cosa que és fàcil concebre en servir per folrar els vestits i gaudir de la propietat de fer-los més calents sense augmentar sensiblement el seu pes. Es fabrica buata per als encoixinats negres per a dol i de color de rosa per guarnir vestits lleugers d'aquest color. També és utilitzada com a mitjà filtrant de l'aigua dels aquaris.
Referències
[modifica]- ↑ «Optimot. Consultes lingüístiques». Llengua catalana. [Consulta: 3 desembre 2022].
- ↑ «Definició de buata, significat de buata en català». dilc.org, 03-12-2022. [Consulta: 3 desembre 2022].
- ↑ «Buata». tela.cat, 28-05-2019. [Consulta: 3 desembre 2022].
- ↑ Donadeu, J.R.. Los incendios: guía práctica del fabricante para el empleo de los medios preservativos de los incendios de los establecimientos industriales (en castellà). José Rubau Donadeu, 1875, p. 189.
- ↑ «buata». enciclopedia.cat. [Consulta: 3 desembre 2022].