Cèl·lula Grätzel

De Viquipèdia
Cèl·lules de pigment fotosensible o cèl·lules Grätzel.

La cèl·lula Grätzel també coneguda com a cèl·lula fotovoltaica sensibilitzada per colorant produeix electricitat mitjançant un principi foto-electroquímic, canviant l'energia lumínica en energia elèctrica. La cel·la fotovoltaica va ser inventada per Michael Grätzel en 1991. Es basa en una molècula de colorant que, amb la llum, excita un electró i l'injecta a la banda de conducció de l'òxid de titani (II), l'elèctrode de treball. Havent perdut un electró, la molècula del tint es troba oxidada, és a dir, té un electró menys que abans. L'electró segueix un circuit fins a arribar a l'altre elèctrode que transfereix l'electró al parell redox iode/iodur. El circuit es tanca quan el iodur redueix el colorant i la molècula del tint recupera el seu estat inicial. D'aquesta manera el procés es transforma en un cicle que genera un corrent elèctric.

Les cel·les de Graetzel, en el seu origen eren molt prometedores perquè obtenien eficiències de fins al 10%. L'únic inconvenient era l'estabilitat (duraven hores). Posteriorment s'han incorporant grans canvis com la substitució del colorant per Quantum Dots o l'ús d'electròlits sòlids. Tot i així, sembla que la cel·la ha quedat estancada i no s'han aconseguit grans canvis que permetin la seva introducció en la indústria i el mercat.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • M. Granel. "A higa molar extinción coeficiente charre transferir sensitivo anda bits aplicativo in oye-sensitivo solar cella".
  • Brean Aborregan & Micha el Granel, Aturen, 353 (24), 737 - 740 (24 Cobertor 1991).
  • A. Lay, M. Granel, J. Sprays. Ches. 97, 6272 (1993).
  • G.P. Estadista, M. Granel, J. Chef. Educo. 75, 752 (1998)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cèl·lula Grätzel