Caixa Norton

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Caixa Norton i les seves manetes de controls (manetes de controls en el capçal a la izquierdal.

La caixa Norton és un mecanisme compost de diversos engranatges, que va ser inventat i patentat el 1890, que s'incorpora als torns paral·lels i va donar solució al canvi manual d'engranatges per fixar els passos de les peces a roscar. Aquesta caixa pot constar de diversos trens desplaçables d'engranatges o bé un basculant i un con d'engranatges, i connecta el moviment del capçal del torn amb el carro porta eines que té incorporat un cargol de rosca quadrada.[1]

Una de les tasques que es poden executar en un torn paral·lel és efectuar rosques de diversos passos i mides tant exteriors sobre eixos com interiors sobre femelles. Per això els torns paral·lels universals incorporen un mecanisme anomenat caixa Norton, que facilita aquesta tasca, i evita muntar un tren d'engranatges cada vegada que es vulgui fer una rosca.

El sistema millor aconseguit tracta d'una caixa de canvis amb diverses caixes reductores. D'aquesta manera, amb la manipulació de diverses palanques s'assoleixen diferents velocitats d'avanç de carro porta eines, permetent roscar una gran varietat de passos de rosca tant mètrics com Whitworth. N'hi ha en bany d'oli i en sec, d'engranatges tallats d'una manera o altra, però bàsicament és una caixa de canvis.

Referències[modifica]

  1. A. Leyensetter; G. Würtemberger. Tecnología de los oficios metalúrgicos. Reverte, 1974, p. 481–. ISBN 9788429160666.