Cal Fèlix (Montmajor)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Fèlix
Imatge
Dades
TipusMasia i molí hidràulic Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióMedieval, XVII-XVIII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontmajor (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiera de Navel.
Map
 41° 59′ 00″ N, 1° 45′ 08″ E / 41.9833°N,1.7522°E / 41.9833; 1.7522
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC3511 Modifica el valor a Wikidata

Cal Fèlix[1] és una casa d'estructura clàssica de masia del municipi de Montmajor (Berguedà). Té planta rectangular i amb el carener paral·lel a la façana principal, aquesta orientada a ponent. Prop de la casa, ienvoltada de coberts i corts, s'alça una imponent torre de planta rectangular, feta amb carreus col·locats a trencajunts i que als anys vuitanta passà a ser habilitada com a pallissa.[2] Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Història[modifica]

Portal

La Torre de Can Fèlix és un testimoni del poblament a la baixa edat mitjana al peu de la riera de Navel, un lloc emboscat, feréstec i d'un idíl·lic paisatge, al peu del camí ral que de Serrateix, passant per sant Vicenç de Navel, anava a Cardona. Prop de la riera de Navel hi ha vestigis de gran quantitat de molins (un dels més interessant és el Molí de Navel), un dels quals és a tocar la casa de Can Fèlix.[2] La casa de Can Fèlix, coneguda també amb el nom del Molí de Querol, presenta al peu de la massissa torre les restes d'un antic molí medieval, possiblement com el molinet de Navel, propietat del Monestir de Santa Maria de Serrateix.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Fèlix
  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Cal Fèlix». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 setembre 2014].