Cala Llombards

Infotaula de geografia físicaCala Llombards
Imatge
TipusPlatja Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaMallorca Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSantanyí (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 19′ 27″ N, 3° 08′ 21″ E / 39.32409°N,3.13929°E / 39.32409; 3.13929
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida150 (amplada) × 55 (longitud) m
Cala Llombards
Una altra vista de cala Llombards

Cala Llombards és una cala molt encaixada i arenosa del terme de Santanyí,[1] a la costa de Llevant de Mallorca. Com la majoria de cales està formada per l'erosió d'un torrent, en aquest cas pel torrent de Son Morlà, curs d'aigua intermitent de tan sols 2,1 quilòmetres de recorregut,[2] i forma part d'un conjunt de cales que, de nord a sud, comencen amb el Caló de ses Agulles, Cala Santanyí, es Caló des Macs i finalment Cala Llombards. Entre aquest conjunt de cales, cap al nord, hi trobam el nucli costaner tradicional de Cala Figuera, a aproximadament dues milles, i cap al sud, després d'una milla i mitja més, el conjunt de cales de s'Almunia.[3]

Cala Llombards és una cala encaixada, amb parets verticals gratades a un penya-segat sedimentari bastant inestable, com tota la costa est de Santanyí. Al fons de la cala s'hi estén una petita platja, d'uns 150 metres d'amplada per 55 de llargada,[4] d'arena blanca i molt fina. Les seves aigües són cristal·lines i transparents, i es troba oberta cap a l'est i sud-est, i per tant, és la menys arrecerada de tot el conjunt de cales de Santanyí.[3] Sovint s'hi acumulen, però, diferents contaminants flotants.

Molt a prop hi ha un dels monuments naturals més emblemàtics de Santanyí i de tota l'illa, conegut com es Pontàs, un formidable arc natural de roca envoltat d'aigua per tots els costats de 100 metres de longitud per 22 d'alçada.[3] Des de cala Llombards, però, l'arc queda alineat i per tant sembla un simple escull.

Cala Llombards ha estat tradicionalment un petitíssim nucli d'estiueig[5] dels habitants del proper llogaret d'es Llombards, d'on en prové el nom. Als anys 70 i 80, però, patí una intensa urbanització de baixa qualitat i poc planificada, que la convertí en un nucli d'estiueig poc atractiu. Actualment té 172 habitants censats.[6] Els estuejants locals són minoria, i els nombrosos propietaris dels xalets de la urbanització solen omplir la petita platja, que disposa de tota mena de serveis,[3] inclús zona d'aparcament gratuït al peu de la platja.[4]

L'il·lustre poeta santanyiner Blai Bonet li dedicà un dels seus poemes, en què fa referència a aquest procés urbanitzatiu, que comença dient "Qui t'ha vist i qui te veu, cala enyorívola".

Referències[modifica]

  1. «Santanyí». Nomenclàtor Oficial de les Illes Balears. Arxivat de l'original el 26 de setembre 2020. [Consulta: 1r setembre 2019].
  2. Aguiló, Cosme «Toponímia de Santanyí i Ses Salines». Tesi Doctoral. Departament de Filologia Catalana i Lingüística General Universitat de les Illes Balears, 2007.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Jordi Carol; Carmen Muñoz. El litoral de Mallorca (en castellà). 1a.. Barcelona: GeoPlaneta, 2001. ISBN 84-08-03939-3. 
  4. 4,0 4,1 «Cala Llombards». Platgesdebalears.com. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 1r setembre 2019].
  5. «Cala Llombards». GEC. [Consulta: 1r setembre 2019].
  6. «Santanyí». IBESTAT. [Consulta: 1r setembre 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cala Llombards