Can Pèlec Vell

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Pèlec Vell
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XV Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud154 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilobí d'Onyar (Selva) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSant Dalmai Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 55′ 16″ N, 2° 42′ 25″ E / 41.9212°N,2.70684°E / 41.9212; 2.70684
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC32495 Modifica el valor a Wikidata

Can Pèlec Vell és un edifici del municipi de Vilobí d'Onyar (Selva). És l'edifici originari d'un conjunt de construccions, com la també inventariada Can Pèlec, situada al costat.[1] És una casa de dues plantes amb vessants a façana.[1] Aquest mas pertany al terme municipal de Sant Dalmai però li correspon la parròquia d'Estanyol.[1] Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

La façana principal, orientada a migdia, presenta un portal d'arc de mig punt de grans dovelles. Al primer pis hi ha una obertura quadrangular amb llinda monolítica i motiu ornamental de fulla de roure., i dues més petites amb impostes. A la dreta, a la planta baixa, n'hi ha una altra de quadrangular amb la inscripció "PERE PELACH ME FECIT IN OBRA DE LANY 1789".[1] Aquest mas ha sofert múltiples ampliacions que n'han allargat el cos principal i té adossat un cos de serveis de rajol al costat dret. Al davant hi ha un graner fet de maçoneria i pedra tosca del volcà de la Crosa de Sant Dalmai amb un portal d'impostes amb llinda de fusta.[1] En els últims anys no s'hi han fet obres i només s'ha substituït part de la teulada, donat el seu mal estat, per planxes d'uralita.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Can Pèlach Vell». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 octubre 2014].