Can Palahí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Palahí
Dades
TipusMasia i casa forta Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvii
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGirona Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Montnegre
Map
 42° 00′ N, 2° 50′ E / 42°N,2.84°E / 42; 2.84
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC21590 Modifica el valor a Wikidata

Can Palahí o Can Ribot és una masia fortificada de Girona inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un edifici de planta baixa i dos pisos, cobert amb teulat a dues aigües per casa, un dels tres cossos diferents del conjunt (de les èpoques diferents de construcció). Els cossos estan unificats. A un primer nucli se li afegiren dos més tardans. La cara nord està tota ella en un mateix pla de façana, on es veuen les ampliacions successives. La façana a migdia és esglaonada amb els tres cossos diferenciats. El cos de llevant té una porta de llinda planera, com la finestra del damunt, amb escut de lleó dempeus aguantant una clau amb flor de llis, al damunt de la porta. L'ampliació que la segueix, obertures iguals que les d'abans, però amb escut d'àngel amb les ales extenses sostenint un escut de dues zones: flor de llis i tres rodes. Tota aquesta cantonada és de pedra polida. El darrer cos, de ponent, és del segle xix, amb obertures de llinda planera i compostes verticalment. Entre els dos primers cossos i al segon pis s'ha arranjat un balcó de llosana de formigó vist.[1]

Història[modifica]

La data de la llinda de la façana nord "[?]684" no esclareix la seva cronologia.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Can Palahí». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 setembre 2016].

Enllaços externs[modifica]