Canvi físic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Font amb gel i aigua líquida

El terme canvi físic es refereix a les transformacions que poden canviar l'estat d'agregació o l'aspecte de les substàncies però que no modifiquen la seva naturalesa química. Als canvis químics les modificacions impliquen l'aparició de noves substàncies per combinació o per trencament, de manera que es modifica la seva composició química.

El canvi físic es produeix quan els objectes o les substàncies experimenten un canvi que no afecta la seva naturalesa química, contrastant amb el concepte de canvi químic.

És difícil de vegades categoritzar un canvi com estrictament físic o químic. Dissodre la sal en l'aigua implica el trencament d'enllaços químics, encara que sovint es descrigui com un canvi físic. Molts canvis químics són processos irreversibles mentre que molts canvis físics són reversibles termodinàmicament. Però la reversibilitat no és un criteri per la classificació dels canvis.

Exemples[modifica | modifica el codi]

  • Canvis d'estat: condensació, solidificació, fusió, evaporació, sublimació
    • Podem comprovar que tan sols ha estat un canvi físic si evaporem l'etanol en una ampolla tancada. Si un cop evaporat refredem el recipient, observem que l'etanol torna a condensar.
    • És fàcil passar l'aigua d'un estat físic a un altre. Així si refredem aigua per sota de 0°C se solidifica (glaç), mentre que si l'escalfem per sobre de 100°C passarà a l'estat gasós (vapor d'aigua).
  • La precipitació pot ser un canvi físic si partim d'una solució supersaturada, la refredem i precipita el solut.
  • Si esmicolem una fulla de paper haurem canviat el seu estat però no la seva composició, continuarà essent paper.