Cap de Peñas

Infotaula de geografia físicaCap de Peñas
Imatge
TipusCap Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaViodo (província d'Astúries) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 39′ 02″ N, 5° 51′ 00″ O / 43.650485°N,5.849934°O / 43.650485; -5.849934
Banyat perMar Cantàbrica Modifica el valor a Wikidata

El cap Peñas (cabu Peñes en asturià) és el cap més septentrional del Principat d'Astúries, Espanya, i està situat en el concejo de Gozón.

Està compost per roca quarsita armoricana amb una marcada resistència a l'abrasió. Coronat pel Faro de Cap Peñas que és el més important i de major abast del litoral asturià i que des de 1852 és llum i guia de marins. Aquesta última llanterna va ser adquirida en l'Exposició Universal de Barcelona de 1929. Les seves característiques tècniques són:

  • Plànol focal sobre el nivell mitjà del mar: 119 m.
  • Plànol focal sobre el terreny: 19 m.
  • Abast amb bon temps: 41 milles
  • Abast amb boira: 18 milles
  • Centelleigs: grup de 3 centelleigs.

Amb anterioritat a 1852 se senyalitzava amb foc, cremant troncs en una pantalla de pedres que il·luminava la nit en Peñas i indicava el camí de tornada a casa als mariners. Això també es feia en les rodalies dels ports com en Candás i en Luanco. Avui dia el procés està automatitzat i informatitzat, no sent necessària la manipulació diària, però si una contínua supervisió que garanteixi el seu funcionament, especialment quan els temporals i les tempestes assoten la rasa costanera, posant a prova tant els propis sistemes del far com el subministrament elèctric i les comunicacions.

Actualment, en la planta baixa del far de Peñas se situa el Centre de recepció de visitants i interpretació del medi marí de Penyes (MEMAP), configurat per cinc sales:

  • Sala dels fars: història dels fars i vida dels farers.
  • Sala de les tempestes i galernes: simulació d'una galerna.
  • Sala de l'home i el mar: relació ancestral de l'home amb el mar, la pesca, la religió, etc.
  • Sala de la biodiversitat marina: espècies marines de l'entorn de Peñas.
  • La finestra de Gozón: principals recursos turístics del concejo de Gozón.

També resulten interessants les maquetes a escala de taurons, balenes i catxalots. El centre ha estat guardonat amb la Bandera Blava l'any 2006 i 2007; i amb el distintiu temàtic per la Informació i Educació Ambiental en 2007.

Des de la penya la Gaviera (a 94 metres) es pot albirar Cap Vidio i fins i tot Cap Bust cap a l'oest, i la Punta del Castro, Punta de la Narvata, Punta el Aguión, Punta la Vaca, i Punta de Bols cap a l'est.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cap de Peñas