Equivalent de diòxid de carboni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Carbon Dioxide Equivalent)
Infotaula d'unitatEquivalent de diòxid de carboni
Tipusunitat de mesura Modifica el valor a Wikidata
Unitat dePotencial d'escalfament global Modifica el valor a Wikidata
SímbolCO₂eq Modifica el valor a Wikidata

L'equivalent de diòxid de carboni o equivalent de CO₂ és una magnitud que permet determinar el potencial d'escalfament global (PEG) dels gasos amb efecte d'hivernacle a partir de la seva equivalència en diòxid de carboni.[1] L'equivalent de diòxid de carboni serveix per determinar el preu del crèdit de carboni o dret d'emetre una tona de diòxid de carboni o el seu equivalent d'un altre gas amb efecte d'hivernacle.[2] Les sis principals gasos amb efecte hivernacle són diòxid de carboni, metà, òxids de nitrogen, clorofluorocarboni hidrogenat, hexafluorur de sofre i fluorocarbonis (PFC).[3]

Per obtenir l'equivalent de diòxid de carboni d'un gas cal multiplicar la quantitat de gas pel PEG associat. Se sol expressar en tones o milions de tones mètriques. Per exemple, el PEG del metà és de 21. Això significa que l'emissió d'un milió de tones mètriques de metà equivalen a l'emissió de 21 milions de tones mètriques de diòxid de carboni.[4] Implica que per compensar l'emissió d'una tona de metà, l'empresa emissora ha de comprar vint-i-un crèdits de carboni.

Referències[modifica]

  1. «Equivalent de diòxid de carboni». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Portillo, Germán. «Crèdits de carboni: què són, per a què serveix i com s'utilitzen». Verds Renovables, 28-01-2020. [Consulta: 6 novembre 2021].
  3. Estalvi de les emissions de CO2 en els productes de la Xarxa Compra Reciclat (pdf). Barcelona: Agència de Residus de Catalunya - Xarxa Compra Reciclat, octubre del 2012. 
  4. «carbon dioxide equivalent» (en anglès). EEA Glossary. Agència Europea del Medi Ambient, 2001. [Consulta: 4 novembre 2021].