Carrera il·legal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una carrera il·legal és una competició d'automobilisme o motociclisme (no necessàriament amb el format de carrera) que es realitza sense el permís de les autoritats. Açò sol fer referència a carreres realitzades en la via pública, encara que inclou a les disputades en propietat privada sense el permís de l'amo del terreny.

Motius[modifica | modifica el codi]

Els corredors realitzen aquesta activitat per a guanyar respecte entre els seus parells, siga per a resoldre una disputa o per a simplement exhibir les habilitats de conducció i les prestacions del seu vehicle. Es realitza amb fins econòmiques, ja que és comuna la realització d'apostes de diners o dels propis vehicles usats en la carrera.

Moltes persones participen en carreres il·legals quan no tenen la possibilitat de participar en competicions legals prop del seu lloc de residència. Per aquesta raó, les autoritats de vegades financen la construcció d'autòdroms i dragstrips i patrocinen competicions legals per a evitar que es córreguen de manera il·legal. En canvi, altres persones rebutgen les carreres legals i prefereixen viure la sensació d'enfrontar la llei i intentar eixir indemne.

Conseqüències[modifica | modifica el codi]

En algunes jurisdiccions, les carreres il·legals estan penades com una figura jurídica pròpia. En altres casos, els corredors il·legals poden ser processador per alterar l'ordre públic, violar la propietat privada i cometre infraccions vials tals com superar el límit de velocitat i circular contramà. També és comú el robatori de vehicles amb la finalitat de ser preparats per a carreres il·legals.

Pel seu caràcter il·legal, aquest tipus de carreres són molt més perilloses que les legals. Com que els corredors i els vehicles moltes vegades manquen d'equipament de seguretat, són més propensos a xocs més greus. A més, la naturalesa d'aquestes carreres genera el perill de danyar la propietat aliena, i fins i tot de lesionar altres persones en el cas de carreres en la via pública.

Carreres il·legals en la ficció[modifica | modifica el codi]

Les carreres il·legals són retratades en pel·lícules, videojocs i historietes. En el primer grup es troben Death Race 2000, Redline i les sagues The Fast and the Furious i Megalopolis Expressway Trial. Les sagues de videojocs Midnight Club i Juiced se centren en les carreres il·legals, així com la majoria dels lliuraments de Need for Speed. Els lliuraments del videojocs Grand Theft Auto també inclou carreres il·legals. Entre les historietes es destaquen els mangues Initial D i Wangan Midnight, que també es van adaptar a anime i a videojocs.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carrera il·legal Modifica l'enllaç a Wikidata