Cursa il·legal

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Carrera il·legal)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una cursa il·legal és una competició d'automobilisme o motociclisme (no necessàriament amb el format de cursa) que es fa sense el permís de les autoritats. Açò sol fer referència a curses fetes en la via pública, encara que inclou les que es disputen en propietat privada sense el permís del propietari del terreny.

Motius[modifica]

Els corredors fan aquesta activitat per a guanyar respecte entre els seus parells, siga per a resoldre una disputa o per a simplement exhibir les habilitats de conducció i les prestacions del seu vehicle. Es fa amb fins econòmiques, ja que és comuna la realització de juguesques de diners o dels vehicles mateixos usats en la cursa.

Moltes persones participen en curses il·legals quan no tenen la possibilitat de participar en competicions legals prop del seu lloc de residència. Per aquesta raó, les autoritats de vegades financen la construcció d'autòdroms i dragstrips i patrocinen competicions legals per a evitar que es corren de manera il·legal. En canvi, altres persones rebutgen les curses legals i prefereixen viure la sensació d'enfrontar la llei i mira d'eixir-ne indemne.

Conseqüències[modifica]

En algunes jurisdiccions, les curses il·legals estan penades com a figura jurídica pròpia. En altres casos, els corredors il·legals poden ser processats per alterar l'ordre públic, violar la propietat privada i cometre infraccions viàries tals com superar el límit de velocitat i circular en contra sentit. També és comú el robatori de vehicles amb la finalitat de ser preparats per a curses il·legals.

Pel seu caràcter il·legal, aquest tipus de carreres són molt més perilloses que les legals. Com que els corredors i els vehicles moltes vegades manquen d'equipament de seguretat, són més propensos a xocs més greus. A més, la naturalesa d'aquestes curses genera el perill de danyar la propietat d'altri, i fins i tot de lesionar altres persones en el cas de curses en la via pública.

Curses il·legals en la ficció[modifica]

Les curses il·legals són retratades en pel·lícules, videojocs i historietes. En el primer grup es troben Death Race 2000, Redline i les sagues The Fast and the Furious i Megalopolis Expressway Trial. Les sagues de videojocs Midnight Club i Juiced se centren en les curses il·legals, així com la majoria dels lliuraments de Need for Speed. Els lliuraments del videojocs Grand Theft Auto també inclou curses il·legals. Entre les historietes es destaquen els mangues Initial D i Wangan Midnight, que també es van adaptar a anime i a videojocs.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cursa il·legal