Casa Autié

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Autié
Imatge
La Casa Autié, façana oriental
Dades
TipusCasa privada declarada monument
ConstruccióSegle XIV
Característiques
MaterialPedra, fusta i fang
Altitud348,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilafranca de Conflent Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de l'Església Vilafranca de Conflent (Conflent)
Map
 42° 35′ 12″ N, 2° 21′ 57″ E / 42.586615°N,2.365837°E / 42.586615; 2.365837
Monument històric inventariat
Data3 novembre 1965
IdentificadorPA00104154
Activitat
Propietat dePrivat

La Casa Autié és una casa de la vila de Vilafranca de Conflent, de la comuna del mateix nom, a la comarca del Conflent, de la Catalunya del Nord.

Façana meridional

Està situada[1] a la Plaça de l'Església, al nord-oest de l'església de Sant Jaume, al límit del que antigament havia estat cementiri de la vila.

Arc del nínxol de Casa Autié

L'antic cementiri de la vila ocupava l'emplaçament comprès entre l'església a l'est, les muralles al sud i, a l'oest i al nord, diverses construccions relligades per un mur de clausura. El perímetre així delimitat conserva en l'actualitat tres nínxols funeraris dessota de blasons o d'ornaments armoriats. Un d'ells és el de la paret meridional de Casa Autié. A la base, un arc trencat motllurat en cordó, amb la part davantera plana orientada seguint la bisectriu. El bosell està desenvolupat en filets.

En el mateix mur hi havia, al capdamunt, un nínxol amb una estàtua, amb un personatge vestit amb un ampli vestit prisat. Era dempeus sobre una làpida funerària amb una inscripció gòtica de dues línies. Al fons del nínxol es distingien dos escuts d'armes. Aquest nínxol va ser malauradament suprimit en la darrera remodelació de la casa, substituït per una finestra.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «189 - Vilafranca de Conflent». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Garrigou Grandchamp, Pierre. «Inventaire des édifices domestiques des XIIe, XIIIe et XIVe siècles à Villefranche de Conflent». A: La maison au Moyen Age. Toulouse: Société archéologique du Midi, 2002. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Vilafranca de Conflent». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Enllaços externs[modifica]