Vés al contingut

Casa es de Caubet

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Casa es de Caubet
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEs Bòrdes (Vall d'Aran) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. deth Centre
Map
 42° 44′ 17″ N, 0° 43′ 07″ E / 42.738169°N,0.718556°E / 42.738169; 0.718556
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC4533 Modifica el valor a Wikidata

La Casa es de Caubet és un edifici del municipi d'Es Bòrdes inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció

[modifica]

Casa d'estil popular. La façana, orientada a l'est, es disposa paral·lela a la capièra. Les obertures exteriors de la casa (portes i finestres) no es distribueixen simètricament. La porta, en lloc d'estar al centre de la façana, es troba lleugerament desplaçada, mentre les finestres s'agrupen. La porta d'accés és de doble fulla, amb una vidriera a la llinda superior. El marc de la porta, en fusta, s'assenta sobre dues pedres en marbre del país. Les finestres, de forma rectangular, amb l'alçada més gran que l'amplada, es componen de vuit peces de vidre, quatre per cada fulla. Aquestes finestres queden tancades mitjançant dos porticons de fusta, els quals es tanquen des de l'interior. L'arrebossat és blanquinós. La cornisa presenta dues motllures paral·leles. A la part baixa s'observa un aïllant de la humitat en ciment repicat, de factura moderna. El llosat (lòsat/tet), de dues pales i vessant recta, és cobert de pissarres (lòses). Per tal que passi la llum a les golfes (humarau) hi ha unes obertures que reben el nom de lucanes o capuchines. A la segona golfa (humaralet) s'observa un petit colomer. En un extrem del llosat, la xemeneia es disposa en forma rectangular, on l'obertura per on surt el fum és protegida per una llosa plana. Al cantó de la xemeneia surt l'escala o penalèr. Els graons o penaus serveixen per aturar l'aigua de la pluja i de la neu.[1]

Referències

[modifica]
  1. «Casa es de Caubet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 abril 2013].