Casona del Molí de la Reixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casona del Molí de la Reixa
Imatge
Dades
TipusMonument i molí Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOnda (la Plana Baixa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 58′ N, 0° 16′ O / 39.97°N,0.27°O / 39.97; -0.27
Bé d'interès cultural
Data8 octubre 1982
IdentificadorRI-51-0004714
Codi IGPCV12.084-9999-000003[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0004714
Codi IGPCV12.084-9999-000003[1] Modifica el valor a Wikidata

La Casona del Molí de la Reixa és una edificació industrial del segle xvii destinada a molí. És al carrer de la Cosa n. 2 de la localitat d'Onda (Plana Baixa). Es tracta d'un edifici exempt de tres plantes, emplaçat als afores de la població. Es distingeixen tres volums que constituïxen l'edifici:

  • Un primer cos a dues aigües, el més primitiu.
  • Un cos a un vessant, tal vegada del segle xviii.
  • Una nau annexa a dues aigües, moderna i sense interès.

La construcció presenta originals característiques tipològiques dels edificis industrials de l'època dels quals és exponent únic pel seu volum i importància. La seva planta trapezial dona suport un dels seus costats en la séquia, sent la seva estructura de murs de càrrega de maçoneria i arcs de carreus perpendiculars a aquest costat. Els forjats són de biguetes de fusta i revoltó. A destacar l'amplitud dels arcs (carpanells o rebaixats) que arriben als 5,43 m de llum. L'ocupació del maó s'ha restringit als brancals dels buits i les arqueries de la tercera planta. Aquestes són sengles successions d'arcs de mig punt, de configuració típica de les edificacions civils valencianes dels segles XVII-XVIII.

Els carreus solament apareixen en els arcs i cantons, sent de petita grandària. L'interior es troba en bastant deteriorat. Les façanes venen caracteritzades per les arqueries dels cossos alts i tram més pròxim del baix, sent la resta murs molt massissos, amb escassos i irregularment distribuïts buits. No queden vestigis del revestiment exterior. La nau anterior adossada impedeix la contemplació del conjunt, sent l'element pertorbador més fort.

Cal destacar que la força utilitzada per a moure les pedres del molí provenia de la séquia que discorre pel costat nord de l'edifici (i encara duu aigua), que era abocada en una bassa, coneixent-se aquest conjunt com Font de la Força. L'aigua d'aquesta séquia prové de la Bassa de la Vila.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casona del Molí de la Reixa
  1. 1,0 1,1 URL de la referència: https://eduwp.edu.gva.es/patrimonio-cultural/ficha-inmueble.php?id=2414&lang=es. Data de consulta: 8 març 2024.