Castell d'Estela

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'edifici
Castell d'Estela
Dades bàsiques
Tipus castell
Documentat 1080
Característiques
Estil Romànic
Construcció XI-XV
Altitud 617 msnm
Ubicació
Comarca Selva
Municipi Amer

41° 59′ 34″ N, 2° 35′ 32″ E / 41.9928°N,2.59222°E / 41.9928; 2.59222
Bé cultural d'interès nacional
Identificador

762-MH

IPAC: 854
Bé d'interès cultural
Identificador RI-51-0005789
Modifica dades a Wikidata

El castell termenat d'Estela està situat a dalt del serrat de la Serra i de les Saleres Velles que separen la conca del Ter i la vall del riu Brugent. La seva posició simètrica a la del castell del Diable permetia dominar la sortida del Ter de la zona muntanyosa de les Guilleries vers les planes de la Selva i el Gironès i alhora protegir els nuclis d'Amer, la Cellera de Ter i Anglès.

Història[modifica | modifica el codi]

Del castell d'Estela es conserven documents des dels segles XI i XII (1080-1136). L'any 1136, una convinença feudal pactada entre el comte Ramon Berenguer IV i Guillem Ramon II de Montcada deia «castrum de Todela et castrum de Sobreporta et castrum de Stella». L'any 1289 n'era senyor Bernat del Castell. Del segle XII al XIV hi tingueren drets les famílies nobiliàries dels Montcada i Soler que al final del segle s'entroncaren amb la nissaga dels Roca-salva. És possible que s'abandonés després dels terratrèmols del segle XV (1427).

Arquitectura[modifica | modifica el codi]

D'aquest castell roquer es conserva una estructura rectangular de 5 m d'amplada per 6,7 m de llargada. El mur més ben conservat és el de llevant amb 3 m d'alçària màxima i 125 cm de gruix. L'aparell és irregular, amb pedres desbastades unides amb morter de calç i sorra de grans visibles. Entorn d'aquesta estructura trobem fragments de teules i a llevant, restes d'altres construccions molt arrasades fetes amb el mateix aparell, aprofitant el rocam.

En un altre punt de la carena hi ha la meitat d'una torre circular El gruix del mur és d'uns 150 cm i l'alçada màxima actual és de 100 cm. El diàmetre exterior seria d'uns 5,5 m. L'aparell és fet de carreus tallats disposats horitzontalment i rejuntats amb morter de calç i sorres fines. No sembla que fos un castell massa gran, sinó un seguit de punts de vigilància.

Pel que fa a la datació, sembla que serien dos elements d'època i usos diferents. L'estructura rectangular, potser un hàbitat, s'hauria construït els segles XIII i XIV. L'element circular devia ser una torre de guaita i es situaria als segles XI i XII.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Catalunya Romànica, vol. V El Gironès La Selva El Pla de l'Estany. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1991, p. 256. ISBN 84-7739-262-5. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]