Vés al contingut

Castell de Gözne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Castell de Gözne
Imatge
Dades
Tipuscastell
Períodeedat mitjana Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII - 
Característiques
Estat d'úses pot visitar
Estil arquitectònicarmeni
Materialpedra
Localització geogràfica
EstatTurquia
Map
 36° 59′ N, 34° 34′ E / 36.99°N,34.57°E / 36.99; 34.57
Activitat
Afiliació aMuseum Directorate of Mersin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorMinisteri de Cultura i Turisme Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Gözne és una fortalesa medieval que va pertànyer al Regne d'Armènia Menor, actualment situada en la província de Mersin, a Turquia.

Localització

[modifica]

Aquest castell està en les Muntanyes del Taure, al sud de la ciutat de Gözne, però només és accessible des del nord, venint des de Mersin, que està a 30 km. La carretera que dona accés al castell està oberta tot l'any. La fortalesa està construïda a 1120 metres d'altitud.

Història

[modifica]

Aquest castell es construí probablement com a residència fortificada per algun membre de la classe dels nakharark. La seva estructura és la típica dels castells armenis dels segles XII al XIV.[1] També formava part de la xarxa de castells que controlaven la ruta d'accés des de la costa Mediterrània cap als centres del poder del país: el castell de Barbaron i el de Lampron, on van residir els membres de la dinastia hethumiana.

Descripció

[modifica]

Consisteix en dues cambres fortificades entre les quals no hi ha murs de connexió. L'edifici de la ona etté un saló de planta rectangular i sostre de volta, amb una porta d'entrada protegida i quatre torres, cinc finestres molt estretes i un post per disparar fletxes. L'edifici situat a l'oest és del tipus donjon, amb planta hexagonal i dos pisos d'alçada, amb dues portes i tres finestres. En la part de dalt es veuen uns suports que devien ser la base d'alguna plataforma.[2]Recentment, s'ha habilitat una zona de picnic al costat del castell, en la banda nord.

Referències

[modifica]
  1. Edwards, 1987, p. 136–39, 283, plànols.88a-90b.
  2. Yerleri i Valiği, 2009, p. 39.

Bibliografia

[modifica]
  • Edwards, Robert W. The Fortifications of Armenian Cilicia: Dumbarton Oaks Studies XXIII. Washington, D.C.: Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University, 1987. ISBN 0-88402-163-7. 
  • Yerleri, Mersin Ören; Valiliği, Mersin. İstanbul, 2009. ISBN 978 605 4196 07 4.