Castell de la Ràpita (Montsià)

(S'ha redirigit des de: Castell de Sant Carles de la Ràpita)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de la Ràpita
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud8 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Ràpita (Montsià) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSota del Mercat Municipal Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 37′ 06″ N, 0° 35′ 37″ E / 40.61821°N,0.59359°E / 40.61821; 0.59359
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1268-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006711 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1430 Modifica el valor a Wikidata

Amb el nom de Castell de la Ràpita es coneix la bateria de costa construïda el segle xviii per defensar el port i el canal. En el mateix lloc, els musulmans van edificar el Ribbat, un monestir fortalesa, i després de la conquesta cristiana una torre. En l'actualitat hi ha el mercat municipal.

Descripció[modifica]

El que resta de la bateria construïda al segle xviii serveix de base a l'actual mercat municipal, construït cap als anys 70 del segle xx. És un mur semicircular de carreus, al carrer del fossat, peraltat. A l'altre costat del carrer, a l'antic fossat, encara queden dos carreuades.

Notícies històriques[modifica]

Nom amb què és coneguda la bateria de costa (s.XVIII) bastida prop de l'antic convent i de l'antiga fortalesa de la Ràpita, al nucli vell de la vila. Els musulmans tenien un "Ribbat" o monestir-fortalesa. Després de la conquesta cristiana (Ramon Berenguer, 1149) existeix la torre de la Ràpita junt el monestir.

Aquest monestir-castell medieval no ha arribat fins als nostres dies, però al mateix lloc es construí al segle xviii una bateria de costa que fou coneguda popularment com El castell fins als nostres dies, de la qual queda la base semicircular, el fossat i el "Pou de les Figueretes" a la base de l'actual mercat.

Hi ha plànols datats del 1743, on només hi ha la torre i dependències annexes (monestir). L'agost de 1748 es fa un projecte per construir una bateria per guardar el port i canal projectat, que es començà a construir cap a 1780 i 1787, alhora que les reials obres de a ciutat. La bateria s'acabà segurament durant la Guerra de la Independència (1811).

Als anys 70 del segle XX l'ajuntament decidí emplaçar-hi el mercat municipal i els murs foren dinamitats.

Referències[modifica]

  • «Castell». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r març 2013].