Categoria Discussió:Astronomia

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Estrella, estel, estrela... ???[modifica]

Ja s'havia comentat abans, però crec que hauríem d'unificar definitivament la nomenclatura. Fa molt mal efecte en un treball enciclopèdic com aquest que a vegades aparegui "Estel gegant", després et trobis "Estrella binària" i encara "Pluja d'estreles". Vegem què en diu el DIEC:

  • estrella: estel. | Planeta que se suposava que exercia una influència...
  • estrela: estrella.
  • estel: qualsevol dels astres que brillen al cel; cons celeste amb llum pròpia. | estel binari; estel de neutrons; etc...

Bé, sembla que l'IEC dóna com a ordre de preferència: 1: estel, 2: estrella, 3: estrela. Personalment crec que dins el text dels articles és poc important si anem alternant una denominació amb altre, però en els noms dels articles sí que hauria d'estar uniformitzat (i jo mateix no he estat gaire rigorós no consistent, de moment!) Què en penseu? --Oersted 08:44 25 ago, 2005 (UTC)

Crec que tens raó. En quant a la uniformització del terme per als títols, jo preferisc estrela, car en valencià és el mot més utilitzat. --Makinal 09:46 31 ago, 2005 (UTC)
En valencià és més utilitzat "estrela", però a Catalunya tothom diu "estrella". "Estel" es veu com a mot llibresc, però potser per això crec que seria el més adequat, ja que amb això no ens decantaríem cap a una forma geogràfica determinada. Què en penseu? [Per cert, des de fa uns dies m'ha desaparegut al mac la barra superior on hi havia la possibilitat d'estampar la signatura, per tant ho faig a mà]. --Enric, a les dotze del migdia del 31 d'agost.
Estic d'acord amb l'Enric, "estrela" jo no ho havia sentit mai i suposo que a Catalunya a molta gent li sonarà molt estrany. Crec que seria millor utilitzar un terme àmpliament conegut a tot el domini lingüístic, i ja que l'IEC dóna en primera opció "estel" em decanto per aquest. A més, com diu l'Enric al ser més literari queda més "neutre". Evidentment caldria fer remissions des d'"estrela" i des d'"estrella". --Oersted 10:30 31 ago, 2005 (UTC)

Es millor fer servir termes dialactalment neutres. En este aspecte "estel" és una forma alternativa perfecta de "estrela/estrella".

Penso que és millor ser dialectalment oberts, si no tot acaba en el català central. El que es desprèn de les definicions és que "estel" és el astre, i "estrella" o "estrela" és la seva representació o sentit figurat, encara que també serveix com a astre. Parlant d'astronomia voto per "estel". --VRiullop 12:08 31 ago, 2005 (UTC)

Subcategories[modifica]

Com en David està endreçant tota la categoria Astronomia, per no fer feina dues vegades o trepitjar, proposo crear la categoria "Instruments astronòmics" i dins d'aquesta que hi pengés l'actual catagoria "Telescopis". Ja aniré posant aquí alguna suggerència, que ara no les recordo... --Oersted 17:39 4 set, 2005 (UTC)



No sé si redenominar la categoria "Astronomia extragalàctica" per "Univers" ?

Qué en penseu ?

--David 18:04 8 set, 2005 (UTC)

No sabria què dir-te. Univers inclou "tot", mentre que Astronomia extragalàctica inclou tot excepte la Via Làctia. Ja faré un cop d'ull a les altres wikis a veure com s'ho munten --Oersted 22:16 8 set, 2005 (UTC)