Vés al contingut

Cefalocordats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCefalocordats
Cephalochordata Modifica el valor a Wikidata

Anfiox Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
SubfílumCephalochordata Modifica el valor a Wikidata
Haeckel, 1866
Famílies i gèneres

Els cefalocordats (Cephalochordata), també anomenats llancetes, són un subembrancament d'animals cordats, els més propers als vertebrats. El seu principal interès científic rau en la seva relació amb els cordats.[1] Només se'n coneixen unes 25 espècies, agrupades en dues famílies i tres gèneres. Estan formats per un cos allargat i translúcid, sense cap i amb un notocordi que va d'un extrem a l'altre, flanquejat per files de músculs que els permeten desplaçar-se per l'aigua i enterrar-se al llit marí. Disposen d'una gran cavitat faríngea amb fenedures branquials. A diferència dels vertebrats, el nervi dorsal (característic també de tots els cordats) no està protegit per ossos. Malgrat les grans semblances que tenen amb els vertebrats el conjunt dels seus caràcters específics suggereixen que no poden ser els avantpassats dels vertebrats i s'han de considerar, com es fa actualment, un grup germà. La seva alimentació es compon bàsicament de plàncton.

Esquema d'un cefalocordat. 1: globus pseudocerebral - 2: notocordi - 3: corda nerviosa dorsal - 4: cua post-anal - 5: anus - 6: tub digestiu - 7: sistema circulatori - 8: porus abdominals - 9: cavitat superfaríngea - 10: solcs branquials - 11: faringe - 12: cavitat bucal - 13: mimosa - 14: obertura bucal - 15: gònades (ovaris/testicles) - 16: sensor de llum - 17: nervis - 18: plec abdominal - 19: sac hepàtic

Taxonomia

[modifica]

A l'inici de la pàgina hi ha la classificació de les espècies de llancetes actuals; aquí la classificació completa:

Subembrancament Cephalochordata

Referències

[modifica]
  1. Díaz i Santos, 1998, p. 183.
  2. «Epigonichthys» (en anglès). WoRMS - World Register of Marine Species.
  3. «Branchiostoma mortonense» (en anglès). UNESCO-IOC Register of Marine Organisms (URMO).
  4. «Branchiostoma mortonense» (en anglès). WoRMS - World Register of Marine Species.

Bibliografia

[modifica]
  • Díaz, J.; Santos, T. Zoología: Aproximación evolutiva a la diversidad y organización de los animales (en castellà). Editorial Síntesis, 1998. ISBN 84-7738-591-2. 

Enllaços externs

[modifica]