Cerura vinula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCerura vinula Modifica el valor a Wikidata

adult Modifica el valor a Wikidata
Dades
Hoste
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaNotodontidae
TribuDicranurini
GènereCerura
EspècieCerura vinula Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)

Cerura vinula és un lepidòpter de la familia Notodontidae.

Descripció[modifica]

Vídeo de Cerura vinula

Cerura vinula té una envergadura de 58 a 75 mm, els mascles són lleugerament més petits que les famelles. Tenen els marges de l'ala blancs o groguencs-gris, amb línies fosques. La part posterior de les ales són lleugerament grises i en les femelles són gairebé transparents. El cos és blanquinós-gris i porta bandes negres sobre l'abdomen. El període de vol s'estén d'abril a l'agost, cosa que depén de l'altitud dins una generació. Les plantes amfitriones són el salze i l'àlber, especialment el trèmol (Populus tremula.)[1]

Les femelles ponen ous amples, marrons de color xocolata d'1.5 mil·límetres d'amples, hemisfèrics en el costat superior de les fulles de les seves plantes alimentàries.

Les erugues mesuren aproximadament 80 mm. Són de colorverd lleuger brillant i tenir solen dur una retxa marró fosca perfilant en patró dorsal blanc. Les erugues joves són completament negres. El final de l'abdomen acaba en una forquilla formada per dos flagells de color vermell molt fosc. L'arna sobreviu l'hivern com a pupa en un capoll reforçat, subjectat a un arbre o pol.

Les erugues tenen un comportament defensiu notable. Quan són molestades, copegen una posa defensiva que aixeca el cap amb una àrea vermellosa i cues extensibles. Poden amollar àcid fòrmic a l'atacant si l'avís de defensa és ignorat.

Distribució[modifica]

L'arna és una espècie Paleàrctica i viu per tot arreu d'Europa, a través d'Àsia temperada a la Xina i en Àfrica Del nord.

Hàbitat.Zuid-Kennemerland, Netherlands.

Hàbitat[modifica]

Aquesta arna majoritàriament viu dins àrees boscoses molt denses,

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Del sud R. (1907) Les Arnes de les Illes Britàniques, (Primer Sèrie), Frederick Warne & Co. Ltd., London & NY: 359 pp. En línia