Cinta aïllant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cinta aïllant elèctrica.

La cinta aïllant és un tipus de cinta adhesiva utilitzada per a aïllar enllaços de fils i cables elèctrics.[1] La cinta està fabricada amb PVC prim, amb una amplada de normalment 14 mm, un dels costats de la cinta està impregnat d'adhesiu.[2][3] El PVC ha estat escollit per ser un material de baix cost, flexible i tindre excel·lents propietats d'aïllant elèctric encara que posseeix el desavantatge d'endurir-se amb el temps i la calor.

Desenvolupament[modifica]

En la dècada de 1940, el vinil va aparèixer com a material altament versàtil per a una àmplia gamma d'usos, des de cortines de bany fins a aïllament per a cables. Tot i això, aconseguir que tingués les característiques adequades per a fabricar una cinta requeria un esforç d'investigació important.

Un ingredient important en la cinta de vinil era el fosfat tricresil (TCP), que fou utilitzat com a plastificant. Per desgràcia, el TCP tenia tendència a migrar, fet que li atorgava a la superfície de la cinta una característica oliosa i afectant la propietat adhesiva de la cinta. Per això, l'equip d'investigadors de 3M començaren a treballar a crear una cinta de vinil que tingués les característiques adequades quant a aïllament elèctric, resistència física i propietats químiques.

Es realitzaren experiments combinant nous plastificants amb la resina de vinil, que era blanca i de consistència farinosa. Finalment, el gener de 1946, l'equip d'inventors Snell, Oace, i Eastwood de 3M sol·licitaren una patent per a una cinta aïllant elèctrica de vinil amb un plastificant i un adhesiu gomós que no estava basat en sulfur. La primera versió que es comercialitzà de la cinta fou venuda per a lligar filferros.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinta aïllant
  1. «cinta aïllant | enciclopèdia.cat». [Consulta: 12 gener 2019].
  2. CONSUMER (HTTP://WWW.CONSUMER.ES/), EROSKI. «Usos de la cinta aislante» (en castellà), 07-07-2007. [Consulta: 14 juliol 2019].
  3. «¿Qué es la cinta aislante?» (en anglès), 14-03-2018. [Consulta: 14 juliol 2019].