Vés al contingut

Cinta de Sant Jordi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La Cinta de Sant Jordi (lligada). El patró és pensat per simbolitzar foc i pólvora. És també pensat per ser derivat dels colors de l'abric imperial rus original d'armes (àguila negra en un fons daurat).

La Cinta de Sant Jordi (en rus: Георгиевская ленточка, Geòrgievskaia lentotxka) és un símbol militar formada per tres bandes negres a les quals s'afegeixen dues bandes i una vora fina de color groc (fins el 1913) o taronja (després del 1913). La cinta adopta els colors de l'orde imperial i militar de Sant Jordi creada per Caterina II el 1769 per a premiar oficials i soldats russos. Apareix com a component de moltes altes condecoracions militars concedides per l'Imperi Rus, la Unió Soviètica i l'actual Federació Russa.

A principis del segle XXI, la cinta de Sant Jordi s'ha fet servir com a símbol per a commemorar els veterans del front oriental de la Segona Guerra Mundial (coneguda a Rússia i alguns països postsoviètics com la Gran Guerra Patriòtica). És el símbol principal utilitzat en associació amb el Dia de la Victòria. Gaudeix d'una àmplia popularitat a Rússia com a símbol patriòtic, així com una manera de mostrar el suport públic al govern rus.[1] D'ençà del 2014, el símbol ha esdevingut molt més controvertit en estats postsoviètics com Ucraïna i els estats bàltics, a causa de la seva associació amb l'imperialisme i nacionalisme russos.[2]

Referències[modifica]

  1. «Hunting swastikas in Russia» (en anglès). OpenDemocracy, 1-52015. [Consulta: 11 maig 2024].
  2. Karney, Ihar; Sindelar, Daisy «For Victory Day, Post-Soviets Show Their Colors -- Just Not Orange And Black» (en anglès). Radio Free Europe/Radio Liberty, 07-05-2015.