Claret Papiol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaClaret Papiol
Modifica les dades a Wikidata

Antoni Maria Claret Papiol (Barcelona, 1954) és pallasso, actor, pedagog i dirigeix la seva pròpia companyia.

Biografia [cal citació][modifica]

Claret Papiol hereta del seu pare, Ignasi Papiol, el seu particular sentit del humor. Els seus debuts còmics s’inicien a l’escola per mitigar un xic els feixucs anys de la dictadura. Allà coneix en Tortell Poltrona i aquí neixen els “Germans Poltrona[Germans Poltrona 1]”, fundats l'any 1975,companyia en què renoven el llenguatge del pallasso clàssic. Els Germans Poltrona organitzen el 1r Festival de Circ de Carrer, patrocinat per l' Ajuntament de Barcelona l'any 1979. Claret és cofundador del 1r CIRC CRIC i de la Companyia Còmica El Chollo amb les quals participa a la creació de diferents espectacles. Estudia a l’Institut del Teatre de Barcelona, fins que arriba un alumne nou amb unes grans orelles de goma, matriculat com a oient (Quimet Pla d'Els Comediants') i llavors neix Batzims i Fistolins. A més, estudia Clown amb Philippe Gaulier i Pierre Byland a París i Barcelona, a Itàlia amb Il Colombaioni, amb Michel Dallaire i Pierre Pilatte a Nimes i Barcelona, amb Avner l’excèntric a Barcelona. A partir de l'any 1988, constitueix una compañía propia: CLARET CLOWN amb què crea els seus espectacles per a nens i adults. Ha actuat en més de setanta festivals per Europa i Àfrica com per exemple: “KARKAGRANKAJADAS”, ”LA TEORÍA DE LA RISA”, “PLENO DE VACÍO”, “IPSO FLAUTO”, “TOURS CULTURALES TOURMIX”, “SOY UN PAYASO” (Gira Alegretto 2008) i ”DEVOS A VOS” (PREMIO FAD-SEBASTIÀ GASCH).
Carrera docent[modifica]

És professor de clown a l'Escola de teatre "El Galliner" (Girona), a l' Escola d'Art Dramàtic "La Casona" (Barcelona), i a l' Escola "Memory" de Barcelona.

Carrera artística[modifica]

Espectacles de Circ

1979 1r Festival de Circ de Carrer, patrocinat per l' Ajuntament de Barcelona.

1987 Crea l' espectacle Hiper Perplejo Turbo, amb Tortell Poltrona.

Espectacles de Teatre

“La fuerza de la costumbre” de T. Bernhard. Dirigit per Jordi Messalles

“Esperando a Godot” de Samuel Becket. Dirigit per Frederic Roda

“Danza de la Muerte”, Associació Gironina de Teatre

“Rómulo lo Grande” de F. Dürrenmat. Dirigit per Carles Afaro, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC)

Espectacle humorístic DEVOS A VOS amb l'adaptació de textos de Raymond Devos i dirigit per M. Rueda. Rep el PREMIO FAD - SEBASTIÀ GASCH

“Carta a una desconocida”, de S. Zweig. Dirigit per Fernando Bernués.

“Pequeño trabajo para payaso viejo”, amb Monti i Jordi Martínez. Dirigit per Ramon Simó i Vinyes (Caet/Bitó P.)

2011 Codirector i assessor artístic de l'espectacle “Grimègies”, de Tortell Poltrona, CAER 2011. Premi Zirkolika de Circ Còmic.

Sèries de TV

A la televisió ha treballat com a guionista i co-protagonista a: TV2 i TV3 (Haz Flash, Comic Aventuras i a la popular sèrie de divulgació ecològica El Capità Enciam entre d'altres) i Euskal Televista.

Premis

Ha estat guardonat amb els premis “Sabatot Alegre” a Castellar del Vallès, “Millor Pallasso de l’Any” a Vilanova de La Muga, “Primer Premio del Jurado” a Valsequillo de Gran Canària i, juntament amb Marielle Champagne, un premi “FAD – Sebastià Gasch”. Premi Zirkolika de Circ Còmic. I una nominació als “Premis Butaca”.

Referències[modifica]

Circ Cric

Tortell Poltrona

CLARET CLOWN

Germans Poltrona
Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «Germans Poltrona» però no l'etiqueta <references group="Germans Poltrona"/> corresponent