Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCol·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya
Dades
Tipuscol·legi professional Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupació dels membrespolitòleg i sociòleg Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcolpis.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: colpiscat Twitter (X): ColpisCat Instagram: colpis.cat LinkedIn: colpis Youtube: UCrymG8CTkQYsomOukLbwsSg Modifica el valor a Wikidata

El Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (COLPIS) és una organització professional sense ànim de lucre, constituïda com a corporació de dret públic i que desenvolupa serveis i activitats professionals adreçades a sociòlegs/ogues i politòlegs/ogues al llarg del territori català. Tot i que també engloba a professionals d'altres disciplines com són la gestió i administració pública, relacions internacionals i seguretat.

El Col·legi es va crear l'any 1989 (en aplicació de la disposició transitòria 2a de la Llei 13/1982 de Col·legis Professionals)[1] amb la finalitat d'oferir un assessorament i seguiment en la tasca professional de les seves persones associades, mitjançant serveis de suport i informació, així com amb l'objectiu de promoure el coneixement de la Ciència Política i de la Sociologia en el si de la nostra societat.

El setembre de 2020 el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya va modificar els seus Estatuts,[2] introduint-ne algunes novetats, de manera que a banda de les persones titulades en Ciències Polítiques i Sociologia també s'incorporen les titulacions en Relacions Internacionals, Gestió i Administració Pública i Seguretat. També els nous estatuts en modifiquen el nom passant d'anomenar-se Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya a Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya amb l'objectiu de dotar-se d'un nom inclusiu i no sexista. També la modificació dels Estatuts van servir per aprofundir en els mecanismes democràtics de governança del Col·legi professional.

Òrgans de Govern[modifica]

El Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya està dirigit per la Junta de Govern, d'acord amb els seus estatuts, el 15 de juliol de 2021 van tenir lloc les darreres eleccions a la Junta de Govern del Col·legi.

Actualment la Junta de Govern està encapçalada pel Degà, el Dr. Jordi Pacheco i Canals.

Des de la seva fundació el Col·legi ha estat dirigit pels degans/anes següents:

  • Jesús María Rodés i Gràcia (1989-1992)
  • Montserrat Tressera i Pijoan (1992 -1999)
  • Joan Botella i Corral (1999 - 2005)
  • Anna Parés i Rifà (2005 - 2017)
  • Jordi Pacheco i Canals (2017 - actualment)

Organització[modifica]

Per a desenvolupar les seves funcions el Col·legi s'organitza amb diverses comissions de treball.[3] Per una banda des d'una vessant territorial i per l'altra des d'una vessant temàtica.

Així doncs pel que fa a la vessant territorial hi ha les comissions següents:

  • Comissió de Girona
  • Comissió de la Catalunya Central
  • Comissió de les Terres de l'Ebre
  • Comissió de Lleida
  • Comissió del Camp de Tarragona
  • Comissió de Brussel·les (que du a terme funcions de representació internacional)

En relació a les comissions temàtiques hi ha les següents:

  • Comissió de Gestió Pública
  • Comissió de Mediació
  • Comissió de Gènere
  • Comissió de Joves Professionals
  • Comissió de Societat Digital
  • Comissió de Relacions Internacionals
  • Comissió de Política i Eleccions
  • Comissió Acadèmica
  • Comissió d'Infància i Adolescència

Publicacions[modifica]

El Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya va editar entre 1996 i 2012 la revista "Àmbits de Política i Societat",[4] una publicació de temporalitat trimestral que es dedicava a l'anàlisi de temes actuals d’interès polític i social amb la presentació de temes clàssics del pensament polític i social català. Aquesta publicació era en format paper, tot i que actualment es poden consultar íntegrament en format digital i obert. Es van publicar un total de 48 números.

Des de 2012 la publicació va adoptar un format híbrid, per una banda és un format bloc[5] on es publiquen articles de forma àgil sense esperar a tenir un número sencer i, alhora, conserva els monogràfics, que continuen la numeració i la impressió en paper al costat de la versió digital.

El Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya, conjuntament amb l'Associació Catalana de Sociologia han estat els editors de la publicació "Notes per a una història de la ciència política i de la sociologia catalanes"[6], escrit pel Dr. Josep Maria Reniu, la catedràtica en sociologia Marta Soler i la sociòloga Eulàlia Solé.

Des de novembre de 2021 s'ha iniciat un nou format que passa a formar part de les publicacions del Col·legi, en aquest cas en format podcast amb el títol "La mirada del Colpis"[7]

Premi Miquel Caminal i Anna Alabart[modifica]

Des de 2018 el Col·legi atorga els Premis Miquel Caminal i Anna Alabart[8] als millors Treballs de Final de Grau de les titulacions de Ciència Política, Gestió i Administració Pública, Sociologia, Relacions Internacionals, Seguretat i Filosofia, Política i Economia amb l'objectiu d'identificar i reconèixer el talent emergent.

Poden participar a aquestes convocatòries els alumnes de 4t curs dels graus de Ciència Política, Gestió i Administració Pública, Sociologia, Relacions Internacionals, Seguretat i Filosofia, Política i Economia de les universitats catalanes, tant públiques com privades, així com dels centres associats de la UNED a Catalunya. També els estudiants catalans d’aquestes disciplines inscrits en centres de fora del Principat.

Aquests premis, tanmateix, tenen com a objectiu reconèixer dues figures molt rellevants de la Ciència Política i de la Sociologia a Catalunya, com són el politòleg en Miquel Caminal i Badia i la sociologa n'Anna Alabart i Vila.

Referències[modifica]