Vés al contingut

Columna de Prúsies II

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Columna de Prúsies II
Imatge
Dades
TipusColumna i estela Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaDelfi (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 28′ 57″ N, 22° 30′ 05″ E / 38.48259°N,22.50136°E / 38.48259; 22.50136

La Columna de Prúsies II és una ofrena que es troba a Delfos, a Grècia. Les ruïnes formen part del jaciment arqueològic de Delfos i és Patrimoni Mundial de la Unesco.[1]

La columna fou construïda en el període hel·lenístic l'any 182 abans de la nostra era o poc després. Segons la inscripció en grec antic, la va erigir la Lliga Etòlia en honor de Prúsies II, rei de Bitínia:(1)

« Βασιλέα Προυσίαν, βασιλέως Προυσία, τò Κοινò τῶν Αἰτωλῶν, ἀρετᾶς ἔνεκεν καὶ εὐεργεσίας τάς ἐς αὑτούς.[2]
Basilea Prūsian, basileōs Prūsia, to Koino tōn Aitōlōn, aretas heneken kai euergesias tas es hautūs.
«Al rei Prúsies, fill del rei Prúsies, la Lliga d'Etòlia, per la seua virtut i les bones obres que ha fet per ella»
»

Descripció[modifica]

La columna es troba al santuari d'Apol·lo, enfront del cantó nord-est del Temple d'Apol·lo. Ha estat restaurada en la seua posició primigènia, i té uns 9,7 m d'alçada. A la part superior de la columna hi havia una estàtua de Prúsies II a cavall, que no ha sobreviscut.(1)

Consta d'una base alta formada per fileres de blocs rectangulars, mentre que a la part de dalt té una ornamentació en relleu amb garlandes i bucranis; la decoració incloïa una motllura baixa amb suports. A la part superior del monument, les fileres de clivells rectangulars devien estar relacionades amb tota la composició, perquè podrien servir per a subjectar motius florals, com ara cultius, que al·ludirien a la beneficència del rei. També podrien haver contingut fulles de bronze per a protegir la columna dels ocells.[3]

Referències[modifica]

  1. «Classical Monuments» (en anglés). [Consulta: 14 juny 2024].
  2. Pausànias título=Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις: Βοιωτικά και Φωκικά. . Εκδοτική Αθηνών, 1974. 
  3. Perrie, A. «La moisson et les pigeons. Note sur l’assise sommitale du pilier de Prusias à Delphes» (en francés). Bulletin de correspondance hellénique, 138, 2008, pàg. 257-270.