Comtat de Salona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Comtat de Salona fou una jurisdicció feudal catalana a Grècia centrada a la ciutat de Salona (Grècia), antiga Amfisa, coneguda pels catalans com Sola. El nom derivava del proper castell de Salona, que en formava part, així com els de Lidoríkion i Veteranitza.

Després del 1205 fou una senyoria dels francs Autremencourt. Tomàs Autremencourt, mariscal d'Acaia, la va perdre davant els catalans dirigits per Roger Desllor el 1311. Roger va assolir la senyoria que després va passar a Alfons Frederic d'Aragó que va portar el títol de comte. El van succeir els seus fills Pere Frederic d'Aragó (que es va dedicar als cors a la Mediterrània i va lluitar contra els venecians) i Jaume Frederic d'Aragó (que el va cedir temporalment al germà Bonifaci). Jaume fou el pare de Lluís Frederic d'Aragó, que fou el següent comte, i el va succeir la seva filla Maria Frederic d'Aragó que fou la darrera comtessa.[1]

El 1394 el castell va passar als otomans. El 1402 Teodor I Paleòleg del Principat de Morea la va reconquerir i la va cedir el 1404 als cavallers de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem.

Comtes de Salona[modifica]

Referències[modifica]