Conca Badwater

Infotaula de geografia físicaConca Badwater
Imatge
Rètol amb l'alçada de Badwater
TipusDepressió i endorreisme Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional de la Vall de la Mort Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCalifòrnia (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 15′ 01″ N, 116° 49′ 33″ O / 36.2503°N,116.8258°O / 36.2503; -116.8258
Ciutats riberenquesBadwater, Califòrnia[1]
Afluent
Dades i xifres
Altitud−86 m Modifica el valor a Wikidata
Mida8 (amplada) × 12 (longitud) km

La Conca Badwater és una conca endorreica al Parc Nacional de la Vall de la Mort, a Califòrnia (Estats Units), cèlebre per ser el punt més baix de l'Amèrica del Nord, amb una altitud de 86 m sota el nivell del mar. Aquest punt més baix es troba a només 122 quilòmetres del punt més elevat dels 48 estats adjacents dels Estats Units, el Mont Whitney.

La conca conté una bassa d'"aigua no potable" per la gran quantitat de sals acumulades dels voltats -d'aquí ve el seu nom en anglès- que acull diversa fauna i flora, incloent salicorns, insectes aquàtics i cargols Badwater.

Al costat de la bassa, on l'aigua no és sempre present a la superfície, la repetició dels cicles congelació-desgel i evaporació va transformant la crosta fina de sal en formes hexagonals com als ruscs.

De fet, la bassa en si mateixa no és el punt més baix de la conca: el punt més baix (que és només una mica inferior) es troba a uns quants quilòmetres cap a l'oest i varia la seva posició. De totes maneres, les superfícies de sal són perilloses de travessar (en molts casos són només una escorça prima blanca sobre el fang), de manera que el rètol és a la bassa. Sovint és erròniament descrit com el punt més baix de l'hemisferi occidental, tot i que aquest punt més baix és la Laguna del Carbón a l'Argentina, situat a 105 metres sota el nivell del mar.

Geografia[modifica]

Després de les pluges de 2005

A Badwater, periòdicament es produeixen tempestes que inunden la part inferior de la vall, cobrint el gruix de sal amb una fina capa d'aigua. Cada llac format novament no dura gaire temps, ja que la mitjana de precipitacions (48 mm) és superada per la mitjana d'evaporació anual (3.800 mm). Aquest és el màxim potencial d'evaporació dels Estats Units, que significa que fins i tot un llac d'uns 50 quilòmetres de llarg i 3 metres de profunditat s'assecaria en un any. Mentre la conca és inundada, una part de la sal es dissol; quan l'aigua s'evapora, aquesta sal es torna a dipositar sobre la superfície en forma de cristalls.[2]

Sobre un cingle hi ha un rètol que marca el nivell del mar,[3] molt popular entre els turistes.[4]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conca Badwater
  1. «US Geological Survey Geographical Names Information System: Badwater Basin».
  2. United States Geological Survey. «Badwater». Death Valley Geology Field Trip. US Department of the Interior, 13-01-2004. Arxivat de l'original el 2007-12-24. [Consulta: 5 setembre 2009].
  3. The American Southwest, Badwater, Death Valley National Park. Consulta 19.11.2009
  4. Tripadvisor, Badwater. Consulta 19.11.2009.