Consolidació (medicina)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaConsolidació (medicina)
Pneumonia x-ray.jpg
La pneumònia a la radiografia. A: Radiografia toràcica normal. B: Radiografia toràcica anormal amb consolidació per pneumònia al pulmó dret, lòbul mitjà o inferior (l'àrea blanca al costat esquerre de la imatge).
Tipus signe radiològic
Especialitat pneumologia
Recursos externs
DiseasesDB 10949
UMLS CUI C0521530
Modifica les dades a Wikidata

En medicina, la consolidació és la solidificació en una massa densa i ferma. Se la defineix millor com una àrea del pulmó que, havent estat col·lapsable, es troba actualment plena de fluid.[1] Se sol aplicar a una condició marcada per la induració[2] (la tumefacció o enduriment d'un teixit normalment tou) d'un pulmó normalment airejat. La consolidació es produeix per acumulació d'exsudat cel·lular inflamatori als alvèols i els conductes adjacents. Simplement, és l'espai alveolar que conté fluid en lloc d'aire. El fluid pot ser edema pulmonar, exsudat inflamatori, pus, aigua inhalada o sang (de l'arbre bronquial o una hemorràgia d'una artèria pulmonar). És clínicament important en la pneumònia: els signes de pneumònia lobular són característics i hom s'hi refereix clínicament com a consolidació.[3]

Signes[modifica]

Els signes que indiquen una possible consolidació inclouen:

 • L'expansió del tòrax en inspirar està reduïda al costat afectat
 • El fremiment vocal és incrementat al costat amb consolidació
 • La percussió és sorda a l'àrea afectada
 • Els sons respiratoris són bronquials
 • Possibles raneres inspiratòries mèdies, tardades o totals
 • Augmenta la ressonància vocal. L'examinació de la ressonància vocal es pot fer amb un estetoscopi. Aquí, la veu del pacient (o el seu xiuxiueig, com en la pectorilòquia de xiuxiueig) es pot sentir més clarament quan hi ha consolidació, a diferència d'en el pulmó sa, en què la parla sona esmorteïda.
 • Un fregament pleural pot estar present.
 • El teixit consolidat és ràdio-opac, de manera que és fàcilment observable en radiografies i examinacions per tomografia computada. La consolidació sol ser una complicació de fase mèdia-tardana en les infeccions pulmonars.

Referències[modifica]

 1. Definició de "consolidation" al diccionari Merriam-Webster. (anglès)
 2. Definició de "induration" al diccionari Merriam-Webster. (anglès)
 3. Metlay, JP, Kapoor, WN, Fine, MJ. Does this patient have community-acquired pneumonia? Diagnosing pneumonia by history and physical examination. JAMA 1997; 278:1440. PMID 9356004.