Pneumologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La pneumologia és l'especialitat mèdica que s'encarrega de les malalties dels pulmons i del tracte respiratori. Generalment, es considera una branca de la medicina interna, encara que es relaciona íntimament amb la medicina intensiva, ja que tracta els pacients que requereixen ventilació mecànica. La cirurgia de la zona respiratòria la realitzen els cirurgians toràcics. El metges especialistes en aquesta àrea s'anomenen pneumòlegs.

Diagnòstics[modifica]

En general, la meitat de tots el diagnòstics es poden fer amb un historial mèdic curós, i les malalties del pulmó no són una excepció. El pneumòleg condueix una revisió general i se centra en: malalties hereditàries que afectin els pulmons, exposició a toxines (fum del tabac, etc.) i exposició a agents infecciosos.

El diagnòstic físic és molt important: inspecció amb les mans per buscar signes de malalties, palpació dels nòduls limfàtics cervicals, la tràquea i el pit, percussió dels camps del pulmó i auscultació dels camps del pulmó. Existeixen nombres malalties cardíaques que donen determinats símptomes als pulmons, per això també se solen incloure revisions cardíaques.

Altres mètodes diagnòstics inclouen:

Tractaments[modifica]

La medicació és el tractament més important en la majoria de les malalties pumonars, a través d'inhaladors (com és el cas de broncodilatadors i els esteroides) o de forma oral (antibiòtics). El tractament quirúrgic és portat a terme pel cirurgià toràcic, després de l'avaluació primària del pneumòleg.

La teràpia amb oxigen pot ser necessària en malalties respiratòries severes com enfisema i fibrosi. Quan la teràpia no funciona, es pot requerir ventilació mecànica.

Requisits acadèmics[modifica]

Per ser pneumòleg a Espanya cal cursar la llicenciatura en medicina i després especialitzar-se en pneumologia.

Malalties pneumològiques més freqüents[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pneumologia