Càncer de pulmó

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaCàncer de pulmó
Cancerous lung.jpg
Secció d'un pulmó humà. L'àrea blanca a la part superior del lòbul es càncer; les àrees negres indiquen que el pacient era fumador.
Tipus respiratory system cancer, pneumopatia i Lung tumor
Especialitat oncologia
Localització Pulmó
Símptomes Dolor toràcic, Tos, Hemoptisi, Fatiga muscular, Pèrdua de pes, anorèxia, Dispnea i Sibilància
Associació genètica CHEK2, TP63, BPTF, VTI1A, PHACTR2, LRFN2, RAD52, TERT, MTMR3, GPC5, TGM5, CLPTM1L i IL1RAP
Examinacions Radiografia, Tomografia computada, Broncoscòpia i Biòpsia
Causat per fumar tabac, Asbestosi, Fumador passiu, radó i contaminació atmosfèrica
Classificació
CIM-10 C33-C34
CIM-9 162
ICPC2 R84
Recursos externs
OMIM 211980, 608935, 612593, 614210 i 612571
DiseasesDB 7616
MedlinePlus 007194
eMedicine med/1333 med/1336 emerg/335 radio/807 radio/405 radio/406
NCI /cancertopics/types/lung
Patient UK lung-cancer-pro
MeSH D002283
NDL 00562782
UMLS CUI C0024624, C0153491, C0153492 i C0153493
DOID DOID:1324
Modifica dades a Wikidata

El càncer de pulmó és un conjunt de malalties resultants del creixement maligne de cèl·lules del tracte respiratori, en particular el teixit pulmonar, i un dels tipus de càncer més freqüents a nivell mundial. El càncer de pulmó acostuma a originar-se a partir de cèl·lules epitelials, i pot derivar en metàstasi i infiltració a altres teixits del cos. S'exclou el càncer de pulmó aquelles neoplàsies que fan metàstasi al pulmó que provenen de tumors d'altres parts del cos. És el tumor maligne més letal i causa 3 milions de morts anuals a tot el món.

Els símptomes més freqüents acostumen a ser dificultat respiratòria, tos (inclosa la tos sanguinolenta)), i pèrdua de pes, juntament amb dolor toràcic, roncs i inflamació del coll i la cara. El diagnòstic primerenc del càncer de pulmó és el principal condicionant per a l'èxit del seu tractament. En estats primerencs, el càncer pot, en el 20% dels casos, ser tractat mitjançant resecció quirúrgica amb èxit de curació. Tanmateix, degut a la seva virulència i a la dificultat per a la seva detecció precoç, en la majoria dels casos de diagnòstic ja hi està havent metàstasi; el càncer de pulmó presenta, juntament amb el càncer de fetge, pàncrees i esòfag, els pitjors pronòstics, amb una esperança de vida mitjana d'aproximadament 8 mesos.

La causa més comuna de càncer de pulmó és el tabaquisme. El primer a descobrir relació entre el tabac i aquest tipus de càncer fou l'alemany Fritz Lickint, la qual cosa va iniciar un moviment antitabac al Tercer Reich. Més tard, Sir Austin Bradford-Hill demostrà una correlació entre fumar i el càncer de pulmó,[1] sent el 95% de pacients amb càncer de pulmó fumadors i ex fumadors. En les persones no fumadores, l'aparició del càncer de pulmó és resultat d'una combinació de factors genètics, exposició al gas radó, asbest, i contaminació atmosfèrica, incloent fum secundari (fumadors passius).

El càncer de pulmó és una de les malalties més greus i un dels càncers amb major incidència en l'ésser humà, responsable dels majors indicis de mortalitat oncològica a escala mundial. És la primera causa de mortalitat per càncer en l'home i la tercera de la dona, després del càncer de còlon i de mama, causant més d'un milió de morts cada any en el món sencer. Al Regne Unit (2004) i als Estats Units (2006) representa la primera causa de mort per càncer en homes i dones. A Espanya són diagnosticats anualment uns 20.000 casos, el qual representa el 18,4% dels tumors entre els homes (18.000 casos) i el 3,2% entre les dones (2.000 casos). Tot i la dificultat per trobar estadístiques consistents entre els diferents països d'Iberoamèrica i el Carib, la supervivència global ha anat augmentant, especialment en pacients en tractament recular amb quimioteràpia.

Símptomes[modifica]

Tipus[modifica]

Disseminació carcinomatosa massiva apical en un cas d'adenocarcinoma pulmonar

El càncer de pulmó es classifica en dos tipus principals en funció de la mida i l'apariència de les cèl·lules malignes: el càncer pulmonar de cèl·lules petites (o microcític) i el de cèl·lules no petites (no microcític). Aquesta diferència condiciona el tractament, i així, mentre el primer en general és tractable amb quimioteràpia i radiació, el segon tendeix a ser eliminat mitjançant cirurgia làser, i, en determniats casos, teràpia fotodinàmica.

  • Amb cèl·lules petites
  • Sense cèl·lules petites

Causes[modifica]

  • Fum de tabac
  • Carcinògens com el fum del tabac (en fumadors actius i passius).
  • Exposició a radiacions.
  • Susceptibilitat genètica.
  • Infecció viral.
  • Amiant.

L'edat és un factor de risc important. El 2012, tan sols el 0,13% de les defuncions per càncer de pulmó als Estats Units es produïren en persones de menys de 35 anys, mentre que el 72,10% es produïren en individus de 65 anys o més.[2]

Tractament[modifica]

És important que el càncer es detecti en les primeres fases. Els tractaments inclouen cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càncer de pulmó Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Porter, Dorothy. Health, Civilization and the State: A History of Public Health from Ancient to Modern Times (en anglès). Routledge, 1999, p.229. ISBN 0415200369. 
  2. «USA CAUSES OF DEATH BY AGE AND GENDER» (en anglès), 11-04-2014. [Consulta: 27 febrer 2015].