Càncer de pulmó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Càncer de pulmó
Cancerous lung.jpg
Secció d'un pulmó humà. L'àrea blanca a la part superior del lòbul es càncer; les àrees negres indiquen que el pacient era fumador.
Classificació i recursos externs
Especialitat Oncologia
CIM-10 C33-C34
CIM-9 162
DiseasesDB 7616
MedlinePlus 007194
eMedicine med/1333 med/1336 emerg/335 radio/807 radio/405 radio/406
Patient UK Càncer de pulmó
MeSH D002283

El càncer de pulmó és un conjunt de malalties resultants del creixement maligne de cèl·lules del tracte respiratori, en particular el teixit pulmonar, i un dels tipus de càncer més freqüents a nivell mundial. El càncer de pulmó acostuma a originar-se a partir de cèl·lules epitelials, i pot derivar en metàstasi i infiltració a altres teixits del cos. S'exclou el càncer de pulmó aquelles neoplàsies que fan metàstasi al pulmó que provenen de tumors d'altres parts del cos. És el tumor maligne més letal i causa 3 milions de morts anuals a tot el món.

Els símptomes més freqüents acostumen a ser dificultat respiratòria, tos (inclosa la tos sanguinolenta)), i pèrdua de pes, juntament amb dolor toràcic, roncs i inflamació del coll i la cara. El diagnòstic primerenc del càncer de pulmó és el principal condicionant per a l'èxit del seu tractament. En estats primerencs, el càncer pot, en el 20% dels casos, ser tractat mitjançant resecció quirúrgica amb èxit de curació. Tanmateix, degut a la seva virulència i a la dificultat per a la seva detecció precoç, en la majoria dels casos de diagnòstic ja hi està havent metàstasi; el càncer de pulmó presenta, juntament amb el càncer de fetge, pàncrees i esòfag, els pitjors pronòstics, amb una esperança de vida mitjana d'aproximadament 8 mesos.

La causa més comuna de càncer de pulmó és el tabaquisme. El primer en descobrir relació entre el tabac i aquest tipus de càncer fou l'alemany Fritz Lickint, la qual cosa va iniciar un moviment antitabac al Tercer Reich. Més tard, Sir Austin Bradford-Hill demostrà una correlació entre fumar i el càncer de pulmó,[1] sent el 95% de pacients amb càncer de pulmó fumadors i ex fumadors. En les persones no fumadores, l'aparició del càncer de pulmó és resultat d'una combinació de factors genètics, exposició al gas radó, asbest, i contaminació atmosfèrica, incloent fum secundari (fumadors passius).

El càncer de pulmó és una de les malalties més greus i un dels càncers amb major incidència en l'ésser humà, responsable dels majors indicis de mortalitat oncològica a escala mundial. És la primera causa de mortalitat per càncer en l'home i la tercera de la dona, després del càncer de còlon i de mama, causant més d'un milió de morts cada any en el món sencer. Al Regne Unit (2004) i als Estats Units (2006) representa la primera causa de mort per càncer en homes i dones. A Espanya són diagnosticats anualment uns 20.000 casos, el qual representa el 18,4% dels tumors entre els homes (18.000 casos) i el 3,2% entre les dones (2.000 casos). Tot i la dificultat per trobar estadístiques consistents entre els diferents països d'Iberoamèrica i el Carib, la supervivència global ha anat augmentant, especialment en pacients en tractament recular amb quimioteràpia.

Símptomes[modifica | modifica el codi]

Tipus[modifica | modifica el codi]

Disseminació carcinomatosa massiva apical en un cas d'adenocarcinoma pulmonar

El càncer de pulmó es classifica en dos tipus principals en funció de la mida i l'apariència de les cèl·lules malignes: el càncer pulmonar de cèl·lules petites (o microcític) i el de cèl·lules no petites (no microcític). Aquesta diferència condiciona el tractament, i així, mentre el primer en general és tractable amb quimioteràpia i radiació, el segon tendeix a ser eliminat mitjançant cirurgia làser, i, en determniats casos, teràpia fotodinàmica.

  • Amb cèl·lules petites
  • Sense cèl·lules petites

Causes[modifica | modifica el codi]

  • Fum de tabac
  • Carcinògens com el fum del tabac (en fumadors actius i passius).
  • Exposició a radiacions.
  • Susceptibilitat genètica.
  • Infecció viral.
  • Amiant.

L'edat és un factor de risc important. El 2012, tan sols el 0,13% de les defuncions per càncer de pulmó als Estats Units es produïren en persones de menys de 35 anys, mentre que el 72,10% es produïren en individus de 65 anys o més.[2]

Tractament[modifica | modifica el codi]

És important que el càncer es detecti en les primeres fases. Els tractaments inclouen cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càncer de pulmó Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Porter, Dorothy. Health, Civilization and the State: A History of Public Health from Ancient to Modern Times (en anglès). Routledge, 1999, p.229. ISBN 0415200369. 
  2. «USA CAUSES OF DEATH BY AGE AND GENDER» (en anglès), 11 abril 2014. [Consulta: 27 febrer 2015].